Stora förändringen i nya ”Let's dance”

Ändringarna i "Let's dance" – Tony Irving om avgörande detaljen
David Lindgren och Petra Mede är nya programledare för ”Let's dance”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving är kvar som jury.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Carola och Tobias Karlsson tävlar i årets säsong – där en ny duell har införts i slutet av programmen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Duon David Lindgren och Petra Mede har tagit över som programledare för ”Let's dance”. 

Men den nya säsongen innehåller flera förändringar – den största är att de två paren med minst antal röster möts i en duell i slutet av sändningen.

– De kommer gå upp ”head to head” och dansa igen, säger domaren Tony Irving.

På lördagskvällen startar den 16:e säsongen av ”Let's dance” och efter flera säsonger med David Hellenius och Tilde de Paula Eby som programledare är det nu musikalartisten och programledaren David Lindgren, 38, och skådespelaren, komikern och programledaren Petra Mede, 51, som tar över.

– När jag fick frågan blev jag superglad. Dels för att jag har längtat tillbaka till tv så mycket, jag trivs i det formatet. Och för att det kändes som att det inte heller kommer att ställas in. Jag hade något att se fram emot, säger David Lindgren.

En annan sak som tittarna hemma i soffan själva kan se fram emot är flera ändringar har införts i året säsong. 

– I tv är det så mycket detaljer som man nästan inte vet om. Man jobbar ju med ljus och ljud och scenografin. Där kommer det vara vissa ändringar. Green room kommer vara närmare dansgolvet och närmare juryn. På så vist blir det kanske lite mer intimt, berättar Petra Mede.

Gör om studion

Att studion görs om har mycket med coronaåtgärder att göra, säger Tony Irving, som minns hur ”Let's dance” för ett år sedan var ett av få, om inte det enda, liveprogrammet som genomfördes när pandemin bröt ut.

– Vi har ett års erfarenhet i bagaget. Det har gjort att allt inför årets ”Let's dance” är förberett så mycket som det går. Hela studion har byggts om. De har ändrat all scenografi så man kommer inte att uppleva att vi inte har någon publik.

Ombyggnationen har också gjort att dansparet har mer överblick över dansgolvet och har mer utrymme än tidigare.

Men den största förändringen för tittarna hemma i soffan är den duell som införs från och med program nummer två och fram till kvartsfinalen.

 – Det är en ny sak som ökar spänningen i röstningsshowen, sa en hemlighetsfull Petra Mede på veckans pressträff.

Kändissonens press inför ”Let's dance” – efter Kaspersens vinst

Paren möts i en avgörande duell

Men nu berättar Tony Irving mer om det nya tilltaget:

– De två par som är sist och står kvar på trappen kommer gå upp ”head to head” och dansa igen. Och då kommer publiken ha möjlighet att rädda ett par, eller skicka hem ett par.

Precis som tidigare är det juryns poäng och tv-tittarnas röster hopräknade som avgör resultatet – men sedan dansar alltså två sista paren samma dans en gång till.

– Vi i juryn kommer ha möjligheten att säga till dem vad de behöver göra bättre för att få stanna kvar, innan de dansar, säger Tony Irving.

”Ska inte uppfinna hjulet på nytt”

Att David Lindgren och Petra Mede tar över som nya programledare innebär också en förändring. Den nya duon kommer göra sitt egna avtryck på programmet, men enligt Mede handlar det om en balansgång, där det samtidigt gäller att värna om själva grunden.

– Formatet i sig är så bra så vi ska inte uppfinna hjulet på nytt eller försöka göra om det, det tror jag ingen egentligen vill. Utan det är någonting som vi förvaltar. Men så kommer vi in. Och programledarnas sätter ju stora avtryck på programmen, så det i sig kommer ju att märkas, säger Mede.

David Lindgren är inne på samma spår:

– Programmet är så bra som det är så vi fortsätter göra våra några med våran humor.

”Vill vara så inblandade som möjligt”

Som uppladdning inför programmet har duon visserligen fått en del danslektioner själva, men annars har det mest handlat om planering.

– Våran förberedelse är mer att vi sitter i möten. Både jag och Petra vill vara så inblandade som möjligt i allting.

”Let's dance” kommer också som ett välkommet inslag för två programledare som precis som för de flesta inom underhållningsbranschen har inneburit mycket färre jobb. 

David Lindgren hade både Diggiloo och huvudrollen i ”Saturday Night Fever” framför sig.

– Från att vara ett av mina mest intensiva år blev det verkligen det lugnaste året.

– Hälften av det jag brukar arbeta med på ett år försvann. konstaterar Petra Mede.

Stora pressen på Carola – Tony Irving tippar kvällen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.