Stora ESC-skandalen – jurygrupper diskade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I ett uttalande på Eurovisions hemsida skriver man att jurygrupperna uteslöts efter att man konsulterat med den oberoende observatören PricewatershouseCoopers.
Foto: Kerstin Joensson
Foto: Kerstin Joensson
Foto: Kerstin Joensson

Eurovision-finalen skakas av en juryskandal.

Två jurygrupper diskades efter att en oberoende observatör varnat Eurovision, skriver EBU i ett uttalande. 

Nu utreds ärendet vidare av EBU:s referensgrupp.

Det är jurygrupperna för Makedonien och Montenegro som det rör sig om.

I ett uttalande på Eurovisions hemsida skriver man att jurygrupperna uteslöts efter att man konsulterat med den oberoende observatören PricewatershouseCoopers. Beslutet togs av chefsövervakaren och ordföranden för referensgruppen.

Det är ännu oklart vad som orsakat att jurygrupperna diskades.

Men klart är att ärendet kommer att utredas vidare. Där kommer det att diskuteras huruvida jurygrupperna kommer att exkluderas ur tävlingen, skriver EBU i uttalandet.


LÄS MER: Måns hyllas av exet


Makedonien gav fem poäng till Sverige och sex poäng till Ryssland. Montenegro gav fem poäng till Sverige och sju poäng till Ryssland.

Men rösterna som delades ut i programmet var inte från jurygrupperna. Eftersom att juryn diskats valde man att enbart dela ut ländernas teleröster i tävlingen.

Det är inte den första skandalen som skakar årets tävling.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att EBU:s presschef på Facebook ska ha uppmanat en journalist att fortsätta sänka Måns Zelmerlöw i artiklar.


LÄS MER: Tv-tittarnas ilska mot sändningen


Presschefen nekade till anklagelserna.

Måns Zelmerlöw tog hem segern efter en jordskredsseger.

Han kämpade igen Rysslands ledning och drog ifrån rejält, efter att Litauen nollat Ryssland.

Efteråt var Måns Zelmerlöw märkbart tagen och brast i tårar under tacktalet.

– Jag har så mycket att säga nu. Jag är så lycklig. Jag vill tacka alla som röstat och stöttat mig, mitt team. Jag vill säga att vi alla är hjältar, vilka vi än är, och vad vi än tror på, är vi är alla hjältar, sa Måns från scenen.

Efter segern firade han med familj och vänner på den officiella efterfesten. Sedan drog han vidare till hotellet för en privat efterfest.

– Det blir otroliga mängder champagne och Jägermeister eftersom vi är i Österrike med familj och vänner, säger han.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.