Stora dramat i Mandelmanns – här går allt fel

Publicerad

Paret Mandelmanns gör sig redo för ett nytt år på sin gård.

Men när en av Mandelmanns kossor ska föda en kalv går allt fel - och kon är nära att dö.

– Det är jättejättefarligt, säger Marie Mandelmann i "Mandelmanns gård" på TV4.

Paret Mandelmanns är tillbaka i TV4 med en ny säsong av "Mandelmanns gård", och i det första avsnittet är det tidig vår på gården - och dags för nytt liv att födas.

Medan Gustav Mandelmann ligger inne och sover i huset håller Marie Mandelmann vakt hos kossan Fräkna, som är dräktig och ska föda en liten kalv.

– Du är så duktig, säger Marie Mandelmann till kon och klappar på henne medan kon har värkar.

Men förlossningen går inte som det ska - trots att kalven är på väg så kommer den inte ut.

– Jag kunde se klövarna, men det hände liksom ingenting. Det var vid två-tre på natten kände jag att nu har hon hållit på så länge., jag fattade ingenting, berättar Marie Mandelmann i programmet.

Hon fortsätter:

– Det blev en väldigt jobbig förlossning, hon var helt öppen men fick inte ut kalven. Det är något skumt, säger Marie Mandelmann.

Gustav Mandelmann har tagit sig upp ur sängen och kommer ut och hjälper till. Han reagerar också på den svåra förlossningen.

– Skumt. Kan det vara två olika kalvar?

– Nä, men jag ska tvätta händerna och känna efter, svarar Marie Mandelmann.

 

LÄS MER: Glädjebeskedet på Mandelmanns gård

 

Mandelmanns hjälper kalven att överleva

 

LÄS MER: Så luras tv-tittarna – av Mandelmanns

 

När Marie Mandelmann hjälper kossan vid förlossningen inser hon plötsligt vad som är fel - navelsträngen har fastnat runt kalvens klövar, vilket gör det omöjligt för komamman att föda ut den.

- När jag börjar dra ut kalven marker jag att navelsträngen ligger runt klövarna som ett säkerhetsbälte, så kalven kunde inte komma ut. Då kunde jag lirka av navelsträngen, och sen kom den ut jättelätt, säger hon.

Det hade kunnat sluta med att kalven mist sitt liv innan den ens hunnit se dagens ljus.

– Det är jättejättefarligt. Hade navelsträngen gått av så hade kalven fått en reflex att andas, och då hade den kvävts. Det hade kunnat gå hursomhelst, säger hon i programmet.

Gustav Mandelmann säger att det är deras ansvar att vara med vid födslar för att allt ska gå rätt till.

– Det hade inte alls blivit bra, det vågar jag inte ens tänka på, säger han i "Mandelmanns gård".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag