Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora chansningen bakom ”Solsidan”

Humorklassikern är tillbaka på TV4 och Cmore
”Om det här går i diket och blir ett tittarfiasko, då skiter jag i att göra humor”, sa Felix Herngren om oron inför den första säsongen.

”Solsidan” är unik i svensk tv-underhållning. 

Det här är förklaringen till varför. 

KRÖNIKA. När han sa det hickade jag nästan till. 

Jag och Felix Herngren pratade om första säsongen av ”Solsidan” och den oro som byggts upp inom honom inför urpremiären i TV4. 

– Om det här går i diket och blir ett tittarfiasko, då skiter jag i att göra humor. Det kände jag starkt, sa han och då liksom nu bör man fundera på vad det hade inneburit.

Om ”Solsidan” premiärfloppat, vad hade vi missat?

 ”Bonusfamiljen”, en av de bästa svenska serierna någonsin, hade kanske aldrig blivit gjord. Utan framgångarna med ”Solsidan” hade produktionsbolaget FLX måhända inte fått de succédroppar på vattnet som lett till Netflix svenska serier ”Störst av allt” och ”Kärlek & Anarki” samt Oscarsnominerade filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. 

I stället, med stor sannolikhet: Fler reklamfilmer. 

Det finns, förstås, flera förklaringar till att ”Solsidan” från start, och framför allt i säsong 2, blev ett svenskt tv-fenomen. 

Som att TV4 ville att avsnitten skulle vara kortare och mer komedi än drama jämfört med ursprungsplanen. 

Som att Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren och Ulf Kvensler bildade ett manusrum som ett tag låg i Herngrens källare, vilken även fungerade som provfilmningsrum. 

Fredde och Mickan.
Henrik Dorsin och Malin Cedersbladh som Ove och Anette i ”Solsidan”.
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: LINNEA RHEBORG / LINNEA RHEBORG

Också: Kvartetten skrev om sina egna liv, med avsnittshistorier som hade verklighetskoppling. Första säsongen blev, som Edgren sagt till mig, ”en summering av vad vi fyra upplevde just då, inträdet i medelåldern”.

En annan viktig detalj: Herngren, Kvensler, Edgren och Seth Fransson hade sluten omröstning kring alla avsnittsidéer. På så sätt kunde de säkerställa att alla var ombord, vilket i sin tur gav att de byggde vidare på varandras historier så att berättelserna lyftes ytterligare nivåer. 

Glömmas ska inte heller TV4 och Fredrik Arefalk, som numera är kanaldirektör. 

Det var de som packade ihop första säsongen av ”Solsidan” med ”Let's dance” och säkerställde ett stort antal tittare. De var även Arefalk som var drivande bakom att ”Solsidan” säsong 2 flyttades från fredagarna till söndagar i tablån. 

En risk, naturligtvis. 

Resultatet: 2,5 miljoner tittare. 

Ett bevis på ”Solsidans” unika ställning inom svensk tv-underhållning kom efter att TV4 Media beställt tre nya säsonger och seriens sjätte omgång hade premiär. På drygt en vecka samlade ”Solsidan” in en publik på över 2,3 miljoner i TV4, C More och på TV4 Play. I dagens ständigt föränderliga tv-landskap är siffran enastående. 

Nu, på söndag, har säsong 7 premiär. 2023 väntar ytterligare en omgång avsnitt. 

Vad som händer efter det är fortfarande oklart. 

Men. 

Räkna med att TV4 i alla fall inte vill släppa sitt starkaste dramakomedikort. Fyra tv-måsten

Foto: Macall Polay / HBO

”Succession” - säsong 3

(18 oktober, HBO Nordic)

Ribban är högt satt, framför allt efter seriens andra omgång, och mycket väl: I säsong 3 hoppar ”Succession” med lätthet över förväntningarna och landar dessutom snyggare än tidigare. Mycket lite finns att klaga på, egentligen bara att några av avsnitten kunde ha varit lite tajtare. Bäst: Att ”Succession” utökar skådeplatsen för sitt universum, vilket ger plats åt Alexander Skarsgårds och Adrien Brodys rollfigurer. 

”Vigil - död man ombord”

(16 oktober, SVT)

Brittisk spänningsserie som minner om ”Line of duty” fast mestadels under vatten och på atomubåten HMS Vigil. Handlingen: En i besättningen hittas död, men ubåten kan inte gå i hamn vilket gör att kriminalkommissarie Amy Silva tvingas göra sin utredning under tidspress och på plats. På rollistan finns Suranne Jones, Rose Leslie, Lorne MacFadyen och Martin Compston. 

Foto: SVT

”Världens värsta kungar”

(15 oktober, SVT Play)

En ny programserie som öppnar med Leif André i toppform och fortsätter som folkbildande underhållning för äldre barn och yngre ungdomar. Här berättas bland annat om Ivan den förskräcklige, Henrik XIII, Karl IX och Caligula. Erik Ekstrand är programledare, medan Isabelle Berglund skrivit manus och regisserat. På det: Härligt inspirerande musikläggning.  

Foto: Johan Paulin / TV4/Cmore

”Solsidan” - säsong 7

(17 oktober, C More, TV4)

En mellansäsong, och jag tycker mig märka att den tvingats spelas in under andra förutsättningar än tidigare. Samtidigt: Händelserna är i takt med rollfigurernas logiska - i vissa fall ologiska - utveckling. En rolig höjdare: Henrik Dorsins och Malin Cederbladhs ”Papphammar”-scen med en dammsugare är värd att se om och om igen. 


Premiärer på streamingtjänsterna

Foto: JOHN P. FLEENOR/NETFLIX / YOU_JPF_011421_0277

”You” - säsong 3

(15 oktober, Netflix)

Victoria Pedretti och Penn Badgley fortsätter i huvudrollerna som Love Quinn och Joe Goldberg, som nu är mor och far. Vändningarna haglar i serien som håller, men som aldrig är mer än så. 

Foto: Netflix

”I död och lust”

(15 oktober, Netflix)

Noomi Rapace och Aksel Hennie spelar huvudrollerna i Netflix norska originalfilm om paret vars äktenskap gått åt skogen. I samband med ett besök i familjens stuga brakar helvetet lös än mer. 

Foto: SVT

”Fiskarnas rike”

(17 oktober, SVT Play)

I tre år har Martin Falklind och hans filmteam utforskat Sveriges vattenmiljöer. ”Fiskarnas rike” är en dokumentärserie på tre avsnitt genom svenska älvar, sjöar och hav. Väl värd att se i sin helhet. 


Inför ”Solsidans” comeback 2018 – Felix Herngren berättar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.