Stor ilska mot kyssen i Eurovision-finalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gagarina ger kritikerna svar på tal.
Foto: Helmut Fohringer / Epa / Tt
Foto: Ryan Pierse
Foto: All Over Press

Här är kyssen som kritiseras i Ryssland. 

Eurovisiontvåan Polina Gagarinas stöd för Conchita Wurst skapar ilska i hemlandet - samtidigt som stjärnan själv svarar på kritiken.

– Jag ber er alla att vakta era tungor, skriver hon på Instagram. 

Rysslands medverkan i Eurovision Song Contest skapade stor debatt, då många hoppades att de inte skulle vinna tävlingen. Detta på grund av landets politik och hårda antigay-lagar. När deras representant Polina Gagarina fick höga poäng kom burop från publiken, samtidigt som de jublade när hon fick låga poäng. Detta cencurerades dock av arrangören ORF och EBU som lade på förinspelade applåder i stället. 


LÄS MER: Måns Zelmerlöw - fel att bua åt Ryssland.


Men Polina Gagarina, som kom på andra plats efter Måns Zelmerlöw med sin "A million voices", valde under vistelsen i Wien att gå tvärtemot det officiella ställningstagandet i sitt hemland. På en presskonferens uttalade hon sitt stöd för HBTQ-rörelsen. 

– Min låt handlar om kärlek och alla pratar ett språk, kärleks språk. Det spelar ingen roll vem du är, vi är människor. Vi kan bygga broar tillsammans.  Jag såg det i det dag, och det fick mig att gråta, sa hon på plats i Wien. 

Och på sin Instagram uttalade hon sitt fullständiga stöd för förra årets vinnare Conchita Wurst, med en film där de kysser varandra på kinden. https://instagram.com/p/20-CfGvizv/


Något som hon nu kritiseras för i Ryssland. 

Vitaly Milonov, senator och den som beskrivs som hjärnan bakom Rysslands hårda antigay-lagar har gått så långt att han säger att hon inte är en represenant för Ryssland. 

– Ingen har rätt att kalla den här kvinnan, den här artisten en representant för Ryssland. Hon har inget mandat från Ryssland. Hon är producenternas skapelse, inte Rysslands, säger han i en intervju med den ryska radiostationen Govorit Moskva. 


LÄS MER: Ryskt nakethot mot Måns.


Och patriark Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, hoppades inför finalen att Ryssland skulle förlora, för att undvika en "invasion av skäggiga damer nästa år". 

Även på sitt Instagramkonto har Gagarina fått ta emot negativa kommentarer på filmen med Conchita. Något hon själv kommenterar. 

– Jag läser kommentarerna! Ni kan inte säga så här! Varför är ni så arga? Hon är en fantastisk artist och väldigt intelligent. Jag ber er alla att vakta era tungor!, skriver hon. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.