Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor förändring i klassikern - så blir nya ”Utvandrarna”

Tove Lo tar över Monica Zetterlunds tidigare roll som Ulrika.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen Karl-Oskar.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Klassikern ”Utvandrarna” spelas in i Västsverige. Här från tidigare inspelningen 1969.Foto: OLLE KARUD
Se fler bilder från inspelningen som just nu pågår.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Lisa Carlehed spelar huvudrollen Kristina.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Tove Lo i rollen som Ulrika.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Norska regissören Erik Poppe.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: Baldur Bragason/SF Studios
1 / 10

Norska regissören Erik Poppe tror på Oscarsnomineringar för den nya filmatiseringen av ”Utvandrarna”.

Men det betyder inte att filmen följer Jan Troells klassiker slaviskt i fotspåren.

Artisten Tove Lo, 32, som axlat Monica Zetterlunds paradroll som Ulrika i Västergöhl, intygar att hennes tolkning kommer att bli något helt annat.

– Hade jag försökt efterlikna hennes hade det inte blivit bra, tror jag. 

Inspelningen av ”Utvandrarna” pågår just nu utanför Alingsås, med sikte på premiär nästa jul. Med tanke på att både Vilhelm Mobergs böcker, Jan Troells filmatiseringar, samt Björn och Bennys ”Kristina från Duvemåla” tillhör något av det mest älskade vi har i det här landet, så är det ett modigt projekt. På sin tid fick Jan Troell fem Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, men det avskräcker inte Erik Poppe som senast regisserade hyllade ”Utöya 22 juli”:

– Jan Troell gjorde två mästerverk på sjuttiotalet och de filmerna behöver ingen remake. Jag är däremot inspirerad av att se historien från ett annat perspektiv och är inte det minsta bekymrad, skriver han i ett mejl.

– Har du en gripande, förförande, utmanande och inte minst mycket underhållande historia kan du faktiskt tro på nya Oscarsnomineringar. Särskilt när filmen visar de som byggde Amerika. Hårt arbetande svenska invandrare med en stark kärlek till sina närmaste, till sitt hemland och det vi kallar ett Hem.

Poppes ingång för att göra ”Utvandrarna” aktuell i dag löper därmed tätt intill dagens flyktingkris.

– Vi behöver inte skriva ett manus i caps-lock för att få publiken att se sammanhangen mellan filmen och dagens verklighet.

– Det som är lite mer häpnadsväckande är att det kan se ut som att vi måste påminnas om detta när jag ser hur dum debatten är om detta i dag.

Tove Lo tar över rollen som Ulrika.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Tove Lo förberedde sig för rollen med dokumentärer

Ett av valen som kanske kommer att bidra till att uppdatera berättelsen, är att Tove Lo tar över Monica Zetterlunds tidigare roll som Ulrika. Det nya jobbet har skapat tvära kast i tillvaron för artisten. Inte så mycket för att hon gifte sig med pojkvännen Charlie Twaddle för bara ett par månader sen, utan på grund av pandemin:

– Min man följde med till Sverige, och vi är så vana vid att resa runt hela tiden, så just det var inte så jobbigt. Däremot tog det tid att vänja sig vid hur annorlunda attityden kring covid är i Sverige jämfört med LA där jag bor. Vi var i karantän i huset i fem månader och lämnade bara när vi skulle handla mat en gång i veckan typ. Och då hade man mask på sig hela tiden. 

– Det har varit skönt att få röra sig utan mask och att se människor. Även om man inte kramas! 

Som förberedelse har debutanten tagit skådespelarlektioner via Zoom, men även tittat på tv:

– Jag kollat på mycket historiedokumentärer, ”Historieätarna” och så vidare. 

Småländskan slipper hon jobba med, den har regissören nämligen slopat:

– Jag vill skapa en stark upplevelse av närvarokänsla för publiken, förklarar han.

– Att historien och människorna ska representera alla i Sverige och att ett rikssvenskt tidlöst språk kommer att lösa detta.

Liv Ullmann (som fick sin ”Utvandrarna-dialekt” fingranskad på sjuttiotalet) hoppade av rollen som Kristinas mamma. Har hon kunnat bidra ändå?

– Liv är en mycket god vän och hon blev väldigt ledsen när hon insåg att coronasituationen inte blev bättre, och hon inte vågade resa. Hon är fortfarande en av projektets starkaste ambassadörer, och kommer att bidra vid en senare tidpunkt.

Mer om filmen

Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” filmatiserades för första gången på sjuttiotalet av Jan Troell. De två filmerna (inklusive ”Nybyggarna”) blev en stor succé både hos publik och kritiker. Den första filmen Oscarsnominerades för bästa film, regi, manus, icke engelskspråkiga film, och kvinnliga huvudroll.

 

I den kommande ”Utvandrarna” är tanken att koncentrera berättelsen till en film. Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed spelar huvudrollerna som Karl-Oskar och Kristina. I andra roller ser vi Tove Lo, Sofia Helin och Lena Strömdahl (som ersätter Liv Ullmann i rollen som Kristinas mor).

För regin står norska Erik Poppe som tidigare gjort kritikerhyllade ”Utöya 22 juli” och norska succéer som ”Kungens val”.

 

Premiären är planerad till juldagen 2021. Inspelningar pågår just nu i Västsverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.