Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stones vilda kvinnoaffärer

Ron Wood och den 31 år yngre Sally blev i fjol tvillingföräldrar. Foto: RICHARD YOUNG/REX/SHUTTERSTOCK / RICHARD YOUNG/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Här är Mick Jagger med sångerskan Marianne Faithfull 1967. Foto: / AP PA, FILES
Mick Jagger med flickvännen L'Wren Scott (Till höger), som tog livet av sig 2014. Foto: RICHARD YOUNG/REX / RICHARD YOUNG/REX REX FEATURES
Keith Richards med Anita Pallenberg, som förut varit ihop med Mick Taylor. Foto: LEVY / AP
Marry Smith var bara 13 år när hon och Bill Wyman blev tillsammans Foto: KGC-42 / STELLA PICTURES 92770-1

Med ett liv kantat av droger och plötsliga dödsfall, är det ändå ett litet mirakel att Rolling Stones intar Friends arena på torsdag.

Idag har samtliga passerat 70. De verkar bara inte veta om det. Keith Richards festar som vanligt, medan Ron Wood och Mick Jagger är nyblivna småbarnspappor. På radbandet av ikoniska flickvänner, från Anita Pallenberg till Jerry Hall, verkar det alltid finnas plats för ännu en.

Var energin kommer ifrån?

– Risken. Jag älskar alltid riskelementet, sa Wood till The Telegraph i somras. 

”När två pojkar av samma skrot och korn möts, ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon.” Så skrev Astrid Lindgren i ”Nya hyss av Emil i Lönneberga”, och det måste ha varit precis vad som hände när Mick Jagger och Keith Richards fann varandra i Dartford, Kent i början på femtiotalet. Båda älskade artister som Chuck Berry, Little Richard och Bo Diddley, och passionen lockade till sig fler.

Den 12 juli 1962 gjorde Rolling Stones sitt första gig på Marquee Club i London, och knappt tre år senare får de sin första internationella hit med "(I can't get no) Satisfaction”. Låtarna rasslar inpå topplistorna, samtidigt som myndigheterna får upp ögonen för bandets drogvanor. 

Polisen slår till 

Den 12 februari 1967 slår polisen till mot Keith Richards hem, Redlands, vilket slutar med att både Jagger och Richards åtalas för narkotikabrott. 

För att få en paus åker Jagger, Richards och Jones tillsammans med flickvännerna Marianne Faithfull och Anita Pallenberg till Marocko. Men andrummet fylls av känslor, och slutar med att Pallenberg lämnar Jones för Richards.

Drogerna tar alltmer över i Jones liv, och i juni 1969 ombeds han att lämna gruppen. Bara en månad senare hittas han drunknad i sin pool på herrgården Cotchford Farm i East Sussex. Hans svenska flickvän Anna Wohlin kom senare att hävda att han blev mördad av byggnadsarbetaren Frank Thorogood.

Men det spåret väcker inget intresse hos polisen. Stones droger smäller högre, och Redland-räden 1967, leder faktiskt till fängelse för både Jagger och Richards. Men efter en kritisk ledare i The Times släpps de efter endast en natt.

– Det var helt galet, berättade Jagger om tumultet för The Times i somras.

Avskräckande? Nja. Festandet fortsatte, och Brian Jones ersättare, Mick Taylor kom så småningom att lämna bandet på grund av det. Han ersattes med Ron Wood, vars livsstil rimmade mer med de övrigas.

Nästa stora skandal rullas upp I Toronto när Richards tillsammans med flickvännen Pallenberg grips för innehav av heroin, ett brott som i Kanada då innerbar minst sju års fängelse. Rättsprocessen kom att pågå i över ett år. Richards slapp undan med villkorlig dom, men förhållandet med Pallenberg tog slut i sviterna av heroinberoendet och förlusten av sonen Tara.

Opererar skallbenet 

Tragedierna till trots, lever bandet under sjuttio- och åttiotalet mer jetsetliv än någonsin. De fyller arenorna, och vimlar på klubbar som Studio 54, där Jagger siktas i sällskap med supermodellen Jerry Hall, trots att han ännu är gift med Bianca Jagger. 

Medan drogskandalerna bleknar, kommer kvinnoaffärerna mer i fokus. Basisten Bill Wyman inleder 47 år gammal en relation med ett barn, Mandy Smith, 13. Sex år senare gifter de sig.

I senior ålder, fortsätter bandmedlemmarna konsekvent i samma gamla stil. Keith Richards tvingas bland annat operera skallbenet efter att ha fallit ned från en kokospalm 2006.

Nu är de över 70 år gamla, och lever kanske just därför som om det inte fanns någon morgondag. 

Så gick det för medlemmarna

Mick Jagger, 74

Sång, munspel, låtskrivare

Med från starten 1962.

Var åren 1971-79 gift med Bianca Jagger men hade även andra förhållanden under tiden. Pappa till åtta barn, senaste tillskottet kom i december 2016.

Han är intresserad av samhällsfrågor och har visat intresse för politik utan att avslöja sin ideologiska hemvist. Gillar cricket, konst och goda viner.

 

 

Keith Richards, 73

Gitarr, sång, låtskrivare

Med från starten 1962.

Hade ett långt förhållande med Anita Pallenberg 1967-79. De var vänner tills hon gick bort i juni. Gift med Patti Hansen sedan 1979. Han är pappa till fyra barn. Sonen Tara dog i plötslig spädbarnsdöd.

Han är intresserad av litteratur, inte minst historia, och har sagt att han drömmer om att bli bibliotekarie.

 

 

Brian Jones (1942-1969)

Gitarr

Aktiv i Rolling Stones: 1962-1969

Var mycket begåvad och drivande i gruppen. Anses ha stor del i framgången, men blev på grund av droger till slut en belastning för bandet.

Levde ett tag med Anita Pallenberg. Hans sista flickvän var svenskan Anna Wohlin som hävdar att Brian Jones inte dog av en olycka utan mördades.

 

 

Bill Wyman, 80

Bas

Aktiv i Rolling Stones: 1962-1992

Är sedan 1993 inne på tredje äktenskapet. Förhållandet med tonåringen Mandy Smith blev av naturliga orsaker mycket omskrivet. Pappa till fem barn. Fick diagnosen prostatacancer förra året.

Lämnade bandet efter 30 år då han tyckte det fick vara nog men hävdar att han fortfarande är kompis med medlemmarna. Har hobbybandet Rythm Kings och spelar ofta med rockens superstjärnor.

 

 

Charlie Watts, 76

Trummor

Med sedan 1963

Gifte sig 1964 med Shirley Ann och de är fortfarande tillsammans. De har en dotter.

Han är intresserad av kläder och har flera gånger utsetts till en av världens mest välklädda män. Tillsammans med hustrun driver han ett stuteri i anslutning till godset där de föder upp arabiska fullblod.

 

Mick Taylor, 68

Gitarr

Aktiv i Rolling Stones: 1969-1974

Har varit gift två gånger och har två döttrar. Mick Taylor kom ursprungligen från bandet John Mayall & The Bluesbreakers, som så många andra duktiga gitarrister.

Många Stonesälskare menar att bandet nådde sin kreativa topp under Taylors tid i bandet. Han lämnade gruppen i samband med att Keith Richards missbruksproblem blev värre. Det har också sagts att han själv blev beroende. Han tyckte inte heller att han kunde påverka musiken i den utsträckning han ville. Ute och turnerar än i dag.

 

Ron Wood, 70

Gitarr

Med sedan 1975

Gifte sig 2012 med Sally med vilken han fick tvillingar i fjol. Det var tredje hustrun och barn nummer fem och sex. Innan han stadgade sig hade han några stökiga förhållanden med yngre kvinnor. Kompletterar Keith Richards mycket bra. Ron Wood har i likhet med Richards rötter i bluesen. Han spelar också mycket med andra artister under pauserna från Rolling Stones. Han är en hängiven och skicklig målare och har haft flera utställningar. Fick diagnosen lungcancer i tidigt i somras, men har opererats och återhämtat sig. Går idag på regelbundna kontroller, och har slutat röka.

2016, två och ett halvt år efter att Jaggers dåvarande flickvän L’Wren Scott tragiskt tagit livet av sig, får han barn med ballerinan Melanie Hamrick. Det är Jaggers åttonde, och det passar ju fint, för då kan han rulla vagn med Ron Wood som fick tvillingar samma år.

De är som fast beslutna att vinna över tiden. När The Guardian träffade gruppen i vintras höll de envist myten vid liv.

– Jag återhämtar mig faktiskt från en rockfest, sa Richards, 73, tände en cigg, och bedyrade att den hållit på till åtta på morgonen. 

Ron Wood, 70, som diagnosticerades med lungcancer i somras har däremot lyckat slutat röka, och har närmast mirakulöst överlevt.

För Event Magazine förklarade han nyligen:

– Det var en vecka då det kunde ha varit ridå.

– Jag hade verkligen tur. Men jag har alltid haft en stark skyddsängel.

Som troligtvis är rätt utarbetad vid det här laget. För Stones verkar ännu inte redo att lämna den vilda sidan, och när The Times frågade Jagger i somras vad han säger till sina barn om droger svarade den 74-årige åttabarnspappan obekymrat:

– Det beror på vilket barn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!