Skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, fackordförande vid Stockholms stadsteater, tvingas lämna sin post. Foto: ALEXANDER DONKASkådespelaren Gerhard Hoberstorfer, fackordförande vid Stockholms stadsteater, tvingas lämna sin post. Foto: ALEXANDER DONKA
Skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, fackordförande vid Stockholms stadsteater, tvingas lämna sin post. Foto: ALEXANDER DONKA
Benny Fredrikssons hårda ledarstil har skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern – detta enligt närmare 40 personer. Foto: MATTIAS FORSBERGBenny Fredrikssons hårda ledarstil har skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern – detta enligt närmare 40 personer. Foto: MATTIAS FORSBERG
Benny Fredrikssons hårda ledarstil har skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern – detta enligt närmare 40 personer. Foto: MATTIAS FORSBERG

Stockholms stadsteaters fackordförande avgår

Publicerad

Fackordföranden vid Stockholms stadsteater, skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, tvingas lämna sin post.

Detta efter att han varit negativ när det gäller Aftonbladets skriverier om teaterns vd Benny Fredriksson – och fått kritik av sina medlemmar:

”Jag uttryckte inte Teaterförbundets hållning i frågan”, skriver han på Facebook.

Aftonbladet skrev i tisdags om Benny Fredrikssons hårda ledarstil.

En stil som har skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern – detta enligt närmare 40 personer.

Då svarade Gerhard Hoberstorfer, skådespelaren som bland annat medverkat i tre säsonger av tv-serien ”Rederiet”, med flera inlägg på Facebook. 

Han skrev bland annat att han "skulle återkomma om Aftonbladets karaktärsmord". 

Kritiken var omedelbar efter hans agerande.

Benny Fredriksson har fått kritik för sin hårda ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern.Foto: PETRA HELLBERG/PRESSBILD

Bestämt sig för att avgå

Nu har Hoberstorfer bestämt sig för att avgå som fackordförande på teatern.

”Eftersom det är av yttersta vikt att lokalavdelningen på inget sätt uppfattas som partiskt i detta dramatiska och allvarliga skeende och eftersom jag fått kritik av mitt agerande under dagen så avgår jag som den ene av två ordföranden i lokalavdelningen”, skriver han själv på onsdagskvällen på Facebook.

Han fortsätter:

”Jag tryckte också tumme upp på en statusuppdatering som jag – uppfattade det – på ett personligt plan gav en annan bild av Benny. Detta betyder inte att jag på något sätt avsåg att förminska eller avfärda dom historier eller beskrivningen av den ledarkultur som materialet talar om.”

”Det viktigaste just nu är att utredningen får arbeta i god ordning och sedan ligga till grund för ett informerat beslut om Benny Fredrikssons varande eller inte varande på Kulturhuset Stadsteatern.”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag