Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stockholms nya festival kommer att få det tufft

En av världens största rockfestivaler flyttar till Stockholm.

Det är en glädjande musiknyhet - men den kommer inte med någon succégaranti.

Lollapalooza kommer att få det tufft att överleva.

I USA har Lollapalooza växt till en institution. Grundad av Jane’s Addictions Perry Farrell under tidigt 90-tal och en initial succé som några år in på 00-talet lades ner efter usel biljettförsäljning – för att sedan återuppstå, och så småningom gå på franchise till festivaltokiga Sydamerika.

2014 kom Lollapalooza till Europa, till Berlin.

I sommar heter de tyska affischnamnen The Weeknd, Imagine Dragons och Kraftwerk.

I Paris, som också blivit med Lollapalooza, skyltas det med Depeche Mode, Killers och Gorillaz.

Ställer man dem mot huvudakterna på Way out west i Göteborg i augusti – Kendrick Lamar, Arcade Fire och Arctic Monkeys – är det ganska jämnt skägg. Fortsätter man att ställa artisterna mot varandra är det ingen tvekan om att Way out west är finsmakarens/hipsterns val.

Det finns dock ingen anledning att inte ta emot beskedet om en rockfestival i Stockholm med öppna armar. Det uppstod ett hålrum i den svenska festivalkalendern när Bråvallafestivalen tog "paus" efter fjolårets kritiserade upplaga.

Ett hålrum i huvudstadens festivalkalender har existerat alldeles för länge.

Och det är här farhågorna börjar hopa sig.

Den fyrverkeribesatta Vattenfestivalen hade några fina år under 90–talet, där bland andra Björk, Suede, Massive Attack och Pet Shop Boys spelade. Men pengarna tog slut, och festivalen försvann.

Under mitten av 90-talet gjorde Lollipopfestivalen tre säsonger utanför Tullinge med magnifika uppställningar – men tvingades lägga ner.

Lägg till Where The Action Is, som hårdsatsade under ett par år (2008-09) men inte fick fäste, en utlokaliserad Hultsfredsfestival som inte lockade en kotte, Metallicafestivalen Sthlm Fields beskrevs av Live Nation som "en ny Stockholmstradition" – men den varade bara ett år – 2014. Jazzfestivalen – med bredare utbud än namnet antyder – har också haft det tufft.

Det är helt enkelt inte lätt att få stockholmarna att gå på festival, åtminstone inte i Stockholm.

- Gärdet är en helt fantastisk plats, sa Perry Farrell på arrangerande Live Nations presskonferens i Stockholm medan hans guldboots blänkte löftesrikt i solskenet på Mosebacke.

Sedan visade det sig snart att typ allt var "amazing" när han öppnade munnen. Någon i presskåren kunde förmodligen släppt en brakare under presskonferensen och fått ett uppskattande tillrop från Farrell.

 

LÄS MER: Netflix 30 bästa egna serier sommaren 2018

 

Lollapalooza i Stockholm siktar på 40 000 besökare nästa sommar – festivalområdet på Gärdet kan krympas och förstoras efter behov – men måste ha mer än en fin spelplats och en überpositiv amerikan för att lyckas.

Den måste presentera ett urstarkt program senare i år för att säkra publiken 28-29 juni nästa sommar.

En rimlig gissning är att det kommer att gå galant.

Men sen då?

Det är först då vi vet vad ett svenskt Lollapalooza verkligen innebär – och vad det betyder.