Stjärnspäckat när Kal P Dal blir musikal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HHELA GÄNGET. Från vänster: Sanna Persson (Kals mamma & Lotta Love), Cornelius Löfmark (Peps Persson), Mikael Jepson (Janne Knuda), Sven Melander (Gunnar Bergström, skivbolagsdirektör), Nic Schröder (Kal P Dal), Linn Mannheimer (journalisten Karolin Jönsson), Olof Gustafsson (Jonnie).. Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer Wahlgren

Nic Schröder, 32, var bara fem när Kal P Dal så tragiskt gick bort 1985.

Nu spelar han den skånske rockhjälten i musikal med premiär på Slagthuset i Malmö 27 oktober.

- Men min musiklärare i femman spelade så mycket Kal P Dal att jag trodde han var minst lika stor som Beatles, berättar Helsingborgaren som bland annat är känd från "Sommarlovsmorgon" och för landsplågan "Hej hej Monika" med Nic & the family.

Repetitionerna pågår för fullt. Man har bland annat repat låtar i The  Arks gamla replokal. Och med Olas gamla band. Fast The Ark-medlemmarna har lämnat sin ordinarie roller för att gestalta Pedalens Pågar, som kompbandet kom att heta. Janne Knuda spelas av  Mikael  Jepson, Mårten Micro av Sylvester Schlegel, Jo-Jo Kamp av Jens Andersson och Bronco Nyman av Martin Axén.

- I dag har vi kört "Cadillac" och "Tio i topp". Fast storyn handlar egentligen om den där sommarkvällen 1977 (16 juli) när "Till Mossan!" spelades in i Bellatrixstudion vid Värnhemstorget i Malmö.

Saknar rockmyter

Skivan tog fem timmar att spela in och såldes i 100 000 exemplar. Som bäst nådde den sjunde plats på topplistan, och höll sig kvar hela 20 veckor.

- Det saknas riktiga goa svenska rockmyter, men det här är förhoppningsvis en. Vi "mytifierar" Kal P Dal helt enkelt, den där kvällen.

Jocke Olin från Tivoli i Nics hemstad Helsingborg kläckte idén att Nic skulle spela Kal.

- Det är vansinnigt kul. Det här är förstås delvis ny mark för mig. Mina föräldrar, som är danskar, är totalt ointresserade av musik så det spelades inte mycket rock hemma när jag växte upp. Men senare på högstadiet körde jag lite hårdrock.

"Vår tolkning av honom"

- Men jag gillar inställningen. Det där med raka rör, som var hans grej. Eftersom jag aldrig upplevt honom så letar jag efter en känsla här. Det är något spännande med honom och alla de där namnen. Nåt lekfullt, nästan som en superhjältehistoria.

Men hur har du förberett dig?

- Jag har talat med hans syster och familj. De är mycket stöttande. Det finns inte så mycket rörligt med honom. Någon snutt på You Tube bara (från Skansen 1978). Och några intervjuer som är bevarade.

Är du rädd för att hur publiken ska reagera?

- Vi gör ju inte det här för att återskapa folks minnen. Det är lekfullt och väldigt fritt tolkat. Vi har tagit fasta på vissa saker. Som energin i musiken. På hans oerhörda nyfikenhet. På värmen. Hjärtat. Hans inställning till livet.

Sven Melander var en vän

D et tragiska slutet när han dog efter en hjärnblödning ?

- Nej det är inte med. Det här handlar om den här kvällen 1977 när skivan kom till.

Och Sonet-bossen Gunnar Bergström är på besök.

- Som Sven Melander spelar. De kände varandra. Det är en ära att få spela mot Sven. Någon jag såg upp till som liten.

Blir det  många  repliker ur "Sällskapsresan"?

- Nej nej, det har vi inte vågat be honom om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.