Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnskottet Carla Sehn om nya SVT-serien ”Sjukt”

Stjärnskottet Carla Sehn berättar om SVT-serien ”Sjukt”
Foto: SVT/SJUKT

I höstas såg vi henne spela receptionisten Caroline i succéserien ”Kärlek & anarki”. 

Nu är Carla Sehn, 26, aktuell i SVT-serien ”Sjukt” – där hon spelar en ung kvinna som överlevt cancer.

– Det svåraste var att balansera gränsen mellan humor och allvar. Men det är också det jag älskar mest, säger hon.   

I den nya dramakomedin ”Sjukt” får tittarna följa 26-åriga Alices liv som precis blivit friskförklarad från livmoderhalscancer. Samtidigt blir hon dumpad, förlorar jobbet och tvingas flytta hem till föräldrarna i Stockholmsförorten Farsta. 

Serien bygger på manusförfattaren Lisa Ambjörns erfarenheter, som drabbades av livmoderhalscancer när hon var 24 år. Carla Sehn berättar att hon träffade Lisa Ambjörn när de båda studerade vid SKH (Stockholms konstnärliga högskola).

– För ungefär tre år under en fika berättade hon för mig vad hon hade varit med om. Lisa sa att hon ville skriva något inspirerat av det. Jag tyckte redan då att det kändes väldigt intressant. 

– Något år senare ringde hon upp och frågade om jag ville provfilma för rollen som Alice, säger Carla Sehn. 

Hur skulle du beskriva din rollkaraktär?

– Alice är en helt vanlig tjej, som bara har total otur med den här cancergrejen. Men det som jag tycker är speciellt med henne är att hon slänger sig in helhjärtat i saker, även om det inte alltid går bra. Hon vill göra sitt liv så lyckligt som möjligt.

Är den sidan något du kan känna igen hos dig själv?

– Jag kan nog känna igen mig i att man slänger sig in helhjärtat i saker och hoppas att det blir bra. Hon är ganska modig och det skulle jag också säga att jag själv är. Att jag gör saker även om de känns läskiga och svåra.

Dejmis Rustom Bustos spelar ”Mehmet” i serien.
Foto: SVT/Sjukt
Anna Blomberg och Peter Eriksson spelar ”Alices” föräldrar i serien.
Foto: SVT/SJUKT

”Skratta åt det som känns makabert”

”Sjukt” har fått fina recensioner i tidningarna och har bland annat beskrivits som ”det roligaste som kommer göras om livmodershalscancer”. Carla Sehn, som själv inte har några nära erfarenheter av cancer, berättar att fick stöd av Lisa Ambjörn under inspelningarna. 

– Det var sån fantastiskt tur att jag hade Lisa med mig under set. Jag kunde hela tiden prata med henne, hon var ett viktigt bollplank. 

Var det svårt att göra något roligt om cancer?

– Det svåraste med var att balansera den här gränsen att det samtidigt är väldigt kul och ett tungt ämne. Men det är det här jag älskar mig mest, den svarta humorn. 

– Men det är just det film och konst handlar om för mig. Att man utforskar ett nytt sätt att visa vår verklighet på. Att man kan få skratta åt saker trots att det kan kännas makabert. 

Fick hjälp med intima scener 

Seriens humor blandas med krävande besök hos gynekologen, känslosamma bråk och intima kärleksscener. Men för Carla Sehn kändes det aldrig svårt eller jobbigt att filma scenerna. På plats under inspelningen fanns intimitetskordinatorn Sara Arrhusius för att stötta skådisarna. 

– En intimitetskordinator är oerhört viktig. Dels för att scenerna ska kunna nå nya nivåer. Men också för att berättandet inte ska vara på bekostnad av skådisarna, säger Carla Sehn. 

Sara Arrhusius berättar att hennes jobb går ut på att stötta skådespelare, regissörer, producenter och kreatörer i arbetet med simulerat sex, nakenhet och intima scener. Hon beskriver serien som ett ”unikt” projekt i flera avseenden. 

– När vi satte oss ner för att diskutera intimiteten i respektive avsnitt tror jag vi identifierade ett 40-tal intima scener och jag fick vara med under alla. 

Vidare förklarar hon att många av de intima scenerna ”går tittarna förbi.”

– Exempel på ”dold” intimitet i ”Sjukt” är när karaktärer klär av sig kläder, blir undersökta av läkare eller gosar med varandra. Det kan verka harmlöst, men att spela in en scen halvnaken på en gågata i Farsta i två timmar kan naturligtvis vara krävande för en skådespelare, säger Sara Arrhusius. 

Carl Sehn och Maria Nohra i ”Sjukt”.
Foto: SVT/Sjukt

Spelar i ”Karl-Bertil Jonssons julafton”

Carla Sehn tog examen från Teaterhögskolan i Stockholm för snart två år sedan. Efter skolan har hon landat stora roller både på teaterscenen och i tv. I höstas spelade hon rollen som receptionisten Caroline i Netflix-succén ”Kärlek & Anarki”, som blev stor i Sverige och utomlands. 

– Det var helt fantastiskt. Jag hade velat jobba med Lisa Langsteth i flera år. Hon har varit en idol för mig och jag var så glad att få vara med på projektet. 

Senare i år kommer hon också synas i filmatiseringen av ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. 

– Det är en fantastisk tid för skådisarna nu i och med alla serier som görs. Jag har haft en otrolig tur med rollerna. Men jag har också jobbat hårt. 

Carla Sehn som receptionisten ”Caroline” i hyllade ”Kärlek & Anarki”.
Foto: Netflix

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.