Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnskådespelarna pekas ut för övergrepp – repar ändå in ny pjäs

Två manliga stjärnskådespelare pekas nu ut, uppger Aftonbladet. Foto: MATTIAS FORSBERG

Aftonbladet rapporterar att två manliga stjärnskådespelare, som ska ha pekats ut för övergrepp, nu repeterar en ny pjäs på Kulturhuset Stadsteatern.

Samtidigt pågår det just nu en extern utredning som tillsatts för att förbättra arbetsmiljön på teatern. 

– Folk var fysisk rädda för honom, eftersom han kunde slå och sparka, säger ett vittne till Aftonbladet, angående en av stjärnorna. 

Det var efter att den förra vd:n Benny Fredriksson avgått, som en extern utredning tillsättes för att fokusera på arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och förbättra den. 

Benny Fredriksson hade upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd, något som Aftonbladet avslöjade.

Den nya utredningen ska jobba för att förändra klimatet på teatern.

"Han betedde sig som en tyrann" 

Men nu rapporterar Aftonbladet att samtidigt som utredningen pågår, så är två manliga stjärnskådespelare, som pekats ut för övergrepp och aggressiva beteende genom åren, i full gång med att spela in en ny pjäs på teatern. 

Tidningen har pratat med flera vittnen, som vittnar om skådespelarnas tidigare  beteenden.

–  Han betedde sig som en tyrann mot de flesta i produktionen. Han skrek, skällde, dikterade villkor, blev arg för att han tyckte att man var dålig eller sa sin replik fel. En yngre man i ensemblen tog han under föreställning strypgrepp på fast de inte kommit överens om det och han bad honom att sluta för att det gjorde ont och var obehagligt, säger ett vittne om en av skådespelarna, till tidningen.

"Oerhört aggressiv mot sina medarbetare, mot de som är svagare"

Skådespelaren i fråga ska också ha anmälts flera gånger av personalen på teatern, utan att något har hänt.

Den andra skådespelaren ska också ha uppfört sig mycket illa genom åren.

– Han är oerhört aggressiv mot sina medarbetare, mot de som är svagare. Det är känt och teatern ser mellan fingrarna på det, säger en person till Aftonbladet. 

Tillförordnade vd:n Sture Carlsson och teaterchefen Anna Takanen har i ett skriftligt svar till Aftonbladet svarat på kritiken:

– Det finns just nu ingen grund för att skilja någon som arbetar här från sitt uppdrag. Och vi har samsyn med våra fackliga företrädare om detta. Vi har sedan #tystnadtagning arbetat med full kraft och fokus på frågan om trakasserier och kränkningar. Vi har genomfört flera utredningar och vi har vidtagit en rad olika åtgärder. Det arbete som vi gör för att skapa en arbetsplats som präglas av trygghet för alla medarbetare är omfattande och det kommer att fortsätta som en självklar del i utvecklingen av verksamheten, säger Anna Takanen och Sture Carlsson till tidningen. 

 

Expressen har sökt Anna Takanen för en kommentar.