Två manliga stjärnskådespelare pekas nu ut, uppger Aftonbladet. Foto: MATTIAS FORSBERGTvå manliga stjärnskådespelare pekas nu ut, uppger Aftonbladet. Foto: MATTIAS FORSBERG
Två manliga stjärnskådespelare pekas nu ut, uppger Aftonbladet. Foto: MATTIAS FORSBERG

Stjärnskådespelarna pekas ut för övergrepp – repar ändå in ny pjäs

Publicerad

Aftonbladet rapporterar att två manliga stjärnskådespelare, som ska ha pekats ut för övergrepp, nu repeterar en ny pjäs på Kulturhuset Stadsteatern.

Samtidigt pågår det just nu en extern utredning som tillsatts för att förbättra arbetsmiljön på teatern. 

– Folk var fysisk rädda för honom, eftersom han kunde slå och sparka, säger ett vittne till Aftonbladet, angående en av stjärnorna. 

Det var efter att den förra vd:n Benny Fredriksson avgått, som en extern utredning tillsättes för att fokusera på arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och förbättra den. 

Benny Fredriksson hade upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd, något som Aftonbladet avslöjade.

Den nya utredningen ska jobba för att förändra klimatet på teatern.

"Han betedde sig som en tyrann" 

Men nu rapporterar Aftonbladet att samtidigt som utredningen pågår, så är två manliga stjärnskådespelare, som pekats ut för övergrepp och aggressiva beteende genom åren, i full gång med att spela in en ny pjäs på teatern. 

Tidningen har pratat med flera vittnen, som vittnar om skådespelarnas tidigare  beteenden.

–  Han betedde sig som en tyrann mot de flesta i produktionen. Han skrek, skällde, dikterade villkor, blev arg för att han tyckte att man var dålig eller sa sin replik fel. En yngre man i ensemblen tog han under föreställning strypgrepp på fast de inte kommit överens om det och han bad honom att sluta för att det gjorde ont och var obehagligt, säger ett vittne om en av skådespelarna, till tidningen.

"Oerhört aggressiv mot sina medarbetare, mot de som är svagare"

Skådespelaren i fråga ska också ha anmälts flera gånger av personalen på teatern, utan att något har hänt.

Den andra skådespelaren ska också ha uppfört sig mycket illa genom åren.

– Han är oerhört aggressiv mot sina medarbetare, mot de som är svagare. Det är känt och teatern ser mellan fingrarna på det, säger en person till Aftonbladet. 

Tillförordnade vd:n Sture Carlsson och teaterchefen Anna Takanen har i ett skriftligt svar till Aftonbladet svarat på kritiken:

– Det finns just nu ingen grund för att skilja någon som arbetar här från sitt uppdrag. Och vi har samsyn med våra fackliga företrädare om detta. Vi har sedan #tystnadtagning arbetat med full kraft och fokus på frågan om trakasserier och kränkningar. Vi har genomfört flera utredningar och vi har vidtagit en rad olika åtgärder. Det arbete som vi gör för att skapa en arbetsplats som präglas av trygghet för alla medarbetare är omfattande och det kommer att fortsätta som en självklar del i utvecklingen av verksamheten, säger Anna Takanen och Sture Carlsson till tidningen. 

 

Expressen har sökt Anna Takanen för en kommentar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag