Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnregissören tillbaka i Sverige – med Quick-film

Med filmen om Thomas Quick, gör Hollywoodregissören Mikael Håfström, 58, sin första svenska film sen ”Ondskan” 2003. Foto: JAN DÜSING
David Dencik spelar huvudrollen i ”Quick”. Foto: NORDISK FILM

Med filmen om Thomas Quick, gör Hollywoodregissören Mikael Håfström, 58, sin första svenska film sen ”Ondskan” 2003.

Främst lockades han av möjligheten att göra en journalistisk thriller, ett stycke nutidshistoria. Men med verkliga personer, kommer även komplikationer. För att arbetet ska kunna genomföras har man haft kontakt med allt från mordoffrens närstående till Sture Bergwall själv:

– Det är ett stort arbete. Men ett ansvar man får ta när det finns släktingar och föräldrar till människor som blivit mördade eller försvunnit, säger regissören.

”Quick” heter spelfilmen som bygger på Hannes Råstams postumt färdigställda bok ”Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare”. Den skildrar vad som kommit att kallas för Sveriges största rättsskandal, och blev för Mikael Håfström en berättelse som inte gick att tacka nej till. 

– Undersökande journalistik är en genre som jag har varit svag för ända sen ”Alla presidentens män”. Amerikanarna är duktiga på det, och även duktiga på att skriva sin nutidshistoria på film, vilket vi kanske inte är lika framstående på här.

Ja, i USA har man ju på senaste tid haft både ”Spotlight” och ”The post” till exempel. Är det dags för Sverige nu?

– Precis. Och båda de filmerna du nämner bygger på verkliga händelser, nutidshistoria, precis som Quick-fallet. Ja, det är på tiden!

Men med verkliga händelser kommer också verkliga personer. Hur har ni förhållit er till dem?

– Det är viktigt att göra en research, och inte svartmåla människor som finns och lever i dag, på ett sätt som är ovärdigt. Sen alltid när man jobbar med verkliga personer, så är det jurister inkopplade som läser, så att man inte går för långt. Det här bygger ju på Hannes Råstams bok, som har ett tydligt perspektiv vad gäller Sture Bergwalls skuld eller icke skuld. Det är klart att vi har en hållning. Sen finns det andra människor som har en annan åsikt och en annan hållning.

Haft mejlkontakt med Sture Bergwall

En av de personer som Mikael Håfström har haft mycket kontakt med är journalisten Jenny Küttim:

– Jenny var Hannes Råstams researcher och sidekick kan man säga. Hon spelas i filmen av Alba August.

Varför har du inte haft kontakt med Sture Bergwall?

– Det här är en spelfilm, så vi har inte haft det behovet. Sen har vi haft en del mejlkontakt med Sture Bergwall.

Vem har haft det?

– David Dencik (som spelar Bergwall). Så Sture Bergwall är medveten om att filmen görs, men har inte haft någon iblandning i den. Han har gett sitt tillstånd till att använda det material som handlar om honom i Hannes bok, och det var ju boken som ledde till att han frigavs så småningom – det är klart att han har anledning att känna tacksamhet till det arbetet. Så han har sanktionerat arbetet, vet att det pågår, och har inga invändningar mot det.

Och Hannes Råstams familj?

– Producenten Helena Danielsson har haft mycket kontakt med dem, och då framför allt Hannes döttrar. Så alla inblandade är medvetna. Vi har också haft kontakt med mordoffrens släktingar och föräldrar, i den mån det finns föräldrar, för att informera om vad vi håller på med och på vilket sätt vi närmar oss det här. 

Du har inte gjort film i Sverige sen ”Ondskan” (2003), filmen som sedan tog dig ut i världen. Hur kommer det sig att du återvänder nu?

– För svenska regissörer som jobbar internationellt, vi är några stycken nu, så finns det två arenor att jobba på. Det ger större möjlighet att göra film, och då är det ju dumt att välja bort den ena arenan, speciellt när det händer så mycket, och finns en sån energi, självförtroende och även pengar här nu.

Så vad vill du göra härnäst?

– Mer svenskt absolut. Men först ska jag göra en amerikansk produktion som spelas in i Europa, och sen tänker jag mig att jag ska utveckla olika svenska projekt.

Fotnot: Filmen färdigställs just nu i Budapest, och har svensk premiär i september. Den kommer även att gå upp i Norge.

”Quick”

• Bygger på Hannes Råstams postumt utgivna bok ”Fallet Quick: Att skapa en seriemördare”.

• I rollerna ser vi bland andra David Dencik som Sture Bergwall, Jonas Karlsson som Hannes Råstam, och Alba August som researchern Jenny Küttim.

• Producenten Helena Danielsson och skådespelaren David Dencik har arbetat med projektet i flera år.

• Manuset är skrivet av Erlend Loe, norsk författare, känd för böcker som ”Naiv. Super.”

• Mikael Håfström står för regin. Han fick ett stort genomslag med ”Ondskan” 2003, som Oscarsnominerades, och tog honom ut i världen. Sen dess har Håfström filmat med stjärnor som Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Clive Owen och Jennifer Aniston. 

• Särskilt fint mottagande fick hans Stephen King-filmatisering ”1408” med John Cusack och Samuel L. Jackson i rollerna. På senare tid har Håfström bland annat regisserat flera avsnitt av Netflix-serien ”Bloodline”, samt gjort serien ”Dirigenten”.