Ettore Scola blev 84 år gammal. Foto: Tiziana FabiEttore Scola blev 84 år gammal. Foto: Tiziana Fabi
Ettore Scola blev 84 år gammal. Foto: Tiziana Fabi
Sophia LorenSophia Loren
Sophia Loren
Marcello Mastroianni Foto: - -Marcello Mastroianni Foto: - -
Marcello Mastroianni Foto: - -

Stjärnregissören död – blev 84 år gammal

Publicerad

En av Italiens mest älskade filmmakare, stjärnregissören Ettore Scola, är död.

Beskedet kom sent på tisdagskvällen. Scola blev 84 år gammal.

– Hans död lämnar ett stort tomrum i den italienska kulturen, säger Matteo Renzi, Italiens premiärminister till den italienska tidningen la Repubblica.

– Han var en mästare på att läsa Italien, samhället och dess förändringar.

Scola föddes i Trevico i södra Italien och debuterade som manusförfattare i början av 50-talet. Han var sedan ledande inom den italienska filmen under 30 år. 1978 nominerades hans film "En alldeles särskild dag" till en Oscar för bästa utländska film, Filmen utspelar sig på 30-talet under fascismens framväxt i Italien. Den dag Adolf Hitler besöker Mussolini i Rom går de flesta italienare ut på gatorna. Hemmafrun Antonietta, spelad av Sophia Loren, stannar dock hemma och får då besök av sin homosexuella granne, spelad av Marcello Mastroianni.

Även den italienska kulturministern visar sin sorg över filmmakarens bortgång Dario Franceschini.

"En stor lärare, en extraordinär man, ung till den sista dagen i hans liv", skriver kulturministern på Twitter.

Scola var gift med manusförfattaren Gigliola Scola och efterlämnar även två döttrar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag