Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna kräver rättvisa efter George Floyds död

Foto: AFF-USA/SHUTTERSTOCK / AFF-USA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / HAHN LIONEL/ABACA STELLA PICTURES
1 / 7

Efter George Floyds tragiska död har protester och demonstrationer brutit ut i hela USA.

Många kändisar sällar sig också till de upprörda rösterna, och skänker miljoner för att hjälpa de som gripits i protesterna, skriver Teen Vogue.

Bland de engagerade världsstjärnorna hittar vi bland annat Ariana Grande, Billie Eilish, Beyoncé och Harry Styles.

Den 46-åriga afroamerikanen George Floyd dog tragiskt den 25 maj, när en polis kvävde honom med ett knä mot halsen, samtidigt som han bad för sitt liv. Händelsen filmades och har spridits världen över, och har också lett till stora demonstrationer mot rasism runtom i USA. 

I flera städer har våldsamma upplopp brutit ut. Affärer har plundrats, byggnader har satts i brand och våldsamma konfrontationer med polis har uppstått. Minst 4 000 personer har gripits och flera städer har utlyst utegångsförbud. 

Många stora artister och skådespelare har också börjat engagera sig i frågan, och sprider kunskap och namnlistor att skriva på i protest mot polisens beteende på sina sociala medier. Flera skänker också stora summor pengar till välgörenhetsorganisationer som arbetar med frågan, som Black till exempel lives matter-rörelsen.

Billie Eilish skrev ett långt och upprört Instagram-inlägg om rasismen i USA, och slår tillbaka mot de som svarar ”alla liv är betydelsefulla” på ”svarta liv är betydelsefulla”.

”Det här handlar inte om dig. Sluta göra så allt handlar om dig”, skriver artisten i versaler, i inlägget som har gillats över 5,7 miljoner gånger.

https://www.instagram.com/p/CAzwncfFm7G/

”Jag är privilegierad varje dag för att jag är vit”

One Direction-stjärnan Harry Styles har delat flera inlägg på Instagram story, och skriver att han själv är privilegierad för att han är vit.

”Jag gör saker varje dag utan att vara rädd, för att jag är privilegierad, och jag är privilegierad varje dag för att jag är vit”, skriver artisten, och uttrycker sin solidaritet till Black lives matter-rörelsen.

https://twitter.com/Harry_Styles/status/1266813328430522369?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1266813328430522369%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.teenvogue.com%2Fstory%2Fcelebrities-respond-george-floyd-death

Skänker 2 miljoner kronor

Artisten Selena Gomez skriver mycket om utvecklingen efter George Floyds död, och visar hur hon skriver på olika namnlistor för att protestera, och att hon skänker pengar till organisationerna som jobbar med det.

Modellen Chrissy Teigen och artistmaken John Legend skänkte 200 000 dollar – närmare två miljoner kronor – till en fond som hjälper folk som gripits under demonstrationerna att betala borgen, något de själva kanske inte har råd med.

”Jag är dedikerad att donera 100 000 dollar för att betala borgen till demonstranterna över hela landet”, skrev Chrissy Teigen på Twitter.

En person svarade då att personerna i fråga är brottslingar – något Teigen svarade vasst på.

”Åh, då kanske de behöver mer pengar då. Vi säger 200 000 dollar i stället”.

Andra som skänker pengar och engagerar sig är Beyoncé, Dua Lipa, Shawn Mendes, Taylor Swift, Ariana Grande och Rihanna.

George Floyds barn berättar om sorgen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.