Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna i tårar över avslutet i ”Game of thrones”

Foto: HELEN SLOAN SMPSP
Foto: HELEN SLOAN SMPSP

LONDON. Sophie Turner och Maisie Williams lärde känna varandra i ”Game of thrones”. 

Nu berättar duon om känslorna kring sista säsongen, avslöjar Kit Haringtons oväntade reaktion när han fick reda på handlingen och hur de reagerade under sina sista inspelningsdagar: 

– Det gick det inte att trösta mig på flera timmar, säger Sophie Turner till Expressen. 

Maisie Williams blir helt tyst. Hennes blick avslöjar misstaget. Sekunderna senare håller hon händerna för munnen. 

– De sista dagarna av inspelningen var riktigt känslosamma, för när jag fick veta att Arya dör i den andra avsnittet så blev jag…, är det som hon precis har sagt. 

Nu vet hon inte var hon ska ta vägen. 

– Är det här live, frågar Maisie Williams innan hon springer ut bakom kulisserna. 

Kort därefter dyker skådespelaren och pratshowvärden Jimmy Fallon upp igen framför publiken och säger: 

– April, april…

Sekvensen i amerikansk tv var naturligtvis ett passande skämt, främst med tanke på den enorma säkerhetsapparat som finns kring ”Game of thrones”, serien där Maisie Williams spelar Arya Stark. 

”Flippade ut när vi läste manus”

Samtidigt illustrerar Williams aprilskämt det som ”Game of thrones”-tittarna redan är medvetna om: i serien, vars åttonde och sista säsong har svensk premiär 15 april, går ingen säker. 

Bevis på just detta kom på tisdagskvällen svensk tid, när en ny och olycksbådande teasertrailer släpptes för de sex avslutande avsnitten. Teasern innehåller visserligen inga scener som är med i sista säsongen, utan är i stället en lång tagning av ett öde Winterfell, platsen där familjen Stark levt och Jon Snow, Arya Stark, Bran Stark och Sansa Stark vuxit upp. 

Nu syns ingen av dem och inte heller någon annan av seriens rollfigurer. I snön hittas i stället Jon Snows svärd Longclaw, Arya Starks älskade Needle och Bran Starks rullstol.

Foto: HELEN SLOAN SMPSP

Det upphovsmännen vill komma åt: det här är ett slagfält som håller på att tystna och som hänger ihop med det avsnitt som Miguel Sapochnik regisserar och som innehåller den längsta oavbrutna stridssekvens som spelats in för en tv-serie eller film; tillfället när The Night King och hans armé stormar Winterfell. 

– Vi messade inte ens varandra om sista avsnittet när vi fick manusen utan vi pratade om ett annat avsnitt och en viss scen, säger Maisie Williams och tittar på Sophie Turner, som fortsätter: 

– Alla i ensemblen flippade ut när vi läste manusen, förutom Kit då. Som du säkert vet läste han inte ens manusen innan vi i ensemblen träffades i Belfast och läste alla sex avsnitten tillsammans. Då fick man höra honom i alla fall. ”Gud, nej, gud, nej, nej. Vad?”. Det var så irriterande. 

Maisie Williams, 21, och Sophie Turner, 23, sitter tillsammans i ett hotellrum i London. De lärde känna varandra när pilotavsnittet av ”Game of thrones” – det som aldrig sändes – spelades in. Sedan dess har de varit närmast oskiljaktiga, även om duon, som spelar syskonen Arya och Sansa Stark, under flera år inte har haft några scener tillsammans.

Foto: HELEN SLOAN SMPSP

Ändringarna i sista säsongen

Det ändras i sista säsong. 

Arya och Sansa är två av flera rollfigurer som befinner sig i Winterfell när The Night King anfaller. Med anledning av detta kommer naturligtvis deras sista inspelningsdagar på tal. Maisie Williams börjar berätta: 

– Det var en känslosam dag, inte bara för mig, utan för alla, eftersom det även var sista dagen för flera i inspelningsteamet. Arya är ensam i den scenen och det är en långsam och försiktig scen, vilket var bra, för jag kände mig extra ömtålig den dagen. 

– Men trots att jag sett flera av de andra och hur de reagerade under sina sista inspelningsdagar så var jag inte redo att hantera alla de känslorna på en gång. Några veckor senare, när jag satt i min soffa och hade packat upp min väska för sista gången, då kom känslorna. 

Känslokollapsen efter avslutet

Sophie Turner tar upp tråden: 

– Min sista dag var i Spanien och vi hade spelat in en jättelång scen i fem dagar. Det var så varmt. Jag kände bara: låt det vara slut. Då kände jag mig inte speciellt känslosam och tänkte att jag nog inte kommer reagera på något speciellt sätt. 

Hon hade fel. 

Under inspelningen av sista säsongen av ”Game of thrones” har seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff gett skådespelarna i huvudensemblen en speciell present, där de skriver vilken scen som de tycker är skådespelarens bästa. 

– Så jag fick den, och sedan höll David och Dan ett tal om mig som skådespelare och om min rollfigur och efter det gick det inte att trösta mig på flera timmar, säger Sophie Turner och fortsätter: 

– Jag har fortfarande inte kommit över det nu när jag tänker på det.

Vilken scen var det som David och Dan lyfte fram?

– För mig var det min sista scen någonsin i ”Game of thrones”, säger Sophie Turner. 

Maisie Williams: 

– Min är en enorm spoiler, så det tänker jag inte berätta just nu. 

Fakta: "Game of thrones"

# ”Game of thrones” hade premiär 2011. Seriens sista säsong börjar sändas 15 april på HBO Nordic och C More i Sverige. Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong är på sex avsnitt. David Nutter regisserar tre av dem, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista avsnittet. Inspelningen av säsongen började i oktober 2017 och avslutades i juli 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.