Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnkrögarnas desperata larm: ”2020 mer än kört”

Kändiskockarnas kamp för överlevnad – under coronakrisen
Stjärnkrögarna Niklas Ekstedt, Markus Aujalay och Danyel Couet vittnar om en situation som är akut och att restauranger varje dag går i konkurs, de gästade ”Malou efter tio”.
Danyel Couet.
Markus Aujalay.

Coronakrisen slår hårt mot krogbranschen. 

Stjärnkrögarna Niklas Ekstedt, Markus Aujalay och Danyel Couet vittnar om en situation som är akut och att restauranger varje dag går i konkurs.

– Det är jättejobbigt, det är svårt att hålla sig för tårar varje dag, säger Niklas Ekstedt.

Coronakrisen slår hårt mot krogbranschen. I tisdags beslutade regeringen att förbjuda barservering och flera restauranger och nattklubbar har stängt.

Stjärnkrögarna Niklas Ekstedt, Markus Aujalay och Danyel Couet gästade ”Malou efter tio” för att berätta om sin situation. Det är inte längre en fråga om de kommer klara sig utan en fråga om när de går i konkurs menar de.

De har alla varit tvungna att avskeda ett stort antal personal. Niklas Ekstedt har avskedat 30 personer. Danyel Couet berättar att han har gått från 18 anställda till tre. Markus Aujalay berättar att all hans fasta personal är korttidspermitterad och all hans extrapersonal uppsagd.

– Det är jättejobbigt, det är svårt att hålla sig för tårar varje dag. Många bryter ihop. Det är nattsvart, säger Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedt: ”Det är brutalt”

Många av de som nu avskedas är inte med i a-kassan och har inget skyddsnät.

– De har ingenting. Det är brutalt det här, det slår ju på de svagaste i samhället, säger Niklas Ekstedt.

Krögarna vittnar om en kris som det inte går att jämföra med något annat. Den slår mot alla, säger de, och Niklas Ekstedt berättar att han får ett sms i timmen från kolleger som går i konkurs eller rekonstruktion.

– Som det ser ut nu så är 2020 mer än kört. Det spelar egentligen ingen roll om den här viruskrisen skulle få ett ljus och att det hanteras och blir klart till sommaren. Resten av året är kört oavsett. Vi kommer inte få in så pass mycket pengar att vi kan betala våra fasta kostnader. Det är en omöjlighet, säger Markus Aujalay.

En av sakerna som kan hjälpa dem är efterskänkning av skatter, menar de. Och det kommer inte att fungera att ta lån från staten för att lösa sina skulder, då det kan skuldsätta dem för resten av livet, säger de.

Vädjan till regeringen

Krisen har gått så långt att det inte heller kommer att rädda dem att fler människor köper hämtmat. De vill att regeringen tar beslut snabbt och hoppas att de förstår deras frustration.

Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) är också med i programmet. Hon berättar att de ser att det är många branscher som drabbas av väldigt hårt och att de behöver göra mer. De jobbar intensivt och hoppas kunna komma med nya åtgärder innan veckan är slut, säger hon.

– De besluten som tas nu kommer påverka Sverige i generationer. Vår tid är nu, säger Niklas Ekstedt.

Leif GW Persson stoppas av TV4 – i coronakrisen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.