Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnförfattarens påhopp mot Bard – efter TV4:s beslut

Denise Rudberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM/TAGEN PÅ NOBIS HOTEL
Alexander Bard. Foto: OLLE SPORRONG
Lennart Matikainen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ett upprop som samlat över 10 000 underskrifter vill att TV4 sparkar Alexander Bard från juryn i underhållningsprogrammet "Talang".

Nu sällar sig författaren Denise Rudberg till kritikerna.

"Varför vill TV4 låta en profil som grovt kränker andra människor fronta ett av sina större underhållningsprogram?", skriver hon på Instagram.

Alexander Bard har fått hård kritik för sina uttalanden i samband med #MeToo-kampanjen och ett upprop, som startats av Instagram-kontot "Tänkvärt", uppmanar nu TV4 att göra sig av med profilen, som sitter i juryn för "Talang".

Hittills har över 10 000 personer skrivit under namninsamlingen och nu kritiseras TV4 även av författaren Denise Rudberg.

"Under våren 2016 arbetade jag med 'Skilsmässohotellet' i TV4:s regi. En av profilerna för programmet, Lennart Matikainen, kritiserades hårt efter avslöjande om att han uttalat starkt rasistiska åsikter. Efter ett par dagars betänketid beslutade sig TV4 för att profilens uttalanden inte gick i linje med TV4s nolltolerans mot rasism och tog ett kraftigt avstånd. Bra agerat!", skriver Denise Rudberg.

 

LÄS MER: 10 000 i upprop – vill få bort Alexander Bard från TV4 

 

Hon fortsätter:

"Men varför är det nu skillnad på toleransen gällande en annan profil på TV4, Alexander Bard? Varför vill TV4 låta en profil som grovt kränker andra människor fronta ett av sina större underhållningsprogram? Jag hänger inte med".

Inlägget avslutas med hashtaggen #bortmedbard.

TV4 tänker inte sparka Bard

På Tänkvärts konto på Instagram beskrivs Alexander Bard som en rasist och sexist. Själv slår han tillbaka mot kritiken.

– Det är ett stort skämt och en ren lögn, det har ingenting att komma med. Var är argumenten? På vilket sätt är jag rasist och sexist? De bara står och ljuger. Kampanjen har ingen trovärdigt alls. Jag skulle kunna åtala dem för förtal men jag tänker inte ge dem den uppmärksamheten, sa han nyligen till Aftonbladet.

Han säger sig inte heller vara orolig över sitt jobb.

– Man kan inte sparka någon på grund av åsikter i Sverige, det är fascism, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: TV4-profilen kallade flyktingar "skäggbarn" 

 

Enligt Lotta Andersson, exekutiv producent för "Talang" på TV4, finns inga planer på att sparka Alexander Bard.

“På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!