Denise Rudberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM/TAGEN PÅ NOBIS HOTELDenise Rudberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM/TAGEN PÅ NOBIS HOTEL
Denise Rudberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM/TAGEN PÅ NOBIS HOTEL
Alexander Bard. Foto: OLLE SPORRONGAlexander Bard. Foto: OLLE SPORRONG
Alexander Bard. Foto: OLLE SPORRONG
Lennart Matikainen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLennart Matikainen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Lennart Matikainen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Stjärnförfattarens påhopp mot Bard – efter TV4:s beslut

Publicerad

Ett upprop som samlat över 10 000 underskrifter vill att TV4 sparkar Alexander Bard från juryn i underhållningsprogrammet "Talang".

Nu sällar sig författaren Denise Rudberg till kritikerna.

"Varför vill TV4 låta en profil som grovt kränker andra människor fronta ett av sina större underhållningsprogram?", skriver hon på Instagram.

Alexander Bard har fått hård kritik för sina uttalanden i samband med #MeToo-kampanjen och ett upprop, som startats av Instagram-kontot "Tänkvärt", uppmanar nu TV4 att göra sig av med profilen, som sitter i juryn för "Talang".

Hittills har över 10 000 personer skrivit under namninsamlingen och nu kritiseras TV4 även av författaren Denise Rudberg.

"Under våren 2016 arbetade jag med 'Skilsmässohotellet' i TV4:s regi. En av profilerna för programmet, Lennart Matikainen, kritiserades hårt efter avslöjande om att han uttalat starkt rasistiska åsikter. Efter ett par dagars betänketid beslutade sig TV4 för att profilens uttalanden inte gick i linje med TV4s nolltolerans mot rasism och tog ett kraftigt avstånd. Bra agerat!", skriver Denise Rudberg.

 

LÄS MER: 10 000 i upprop – vill få bort Alexander Bard från TV4 

 

Hon fortsätter:

"Men varför är det nu skillnad på toleransen gällande en annan profil på TV4, Alexander Bard? Varför vill TV4 låta en profil som grovt kränker andra människor fronta ett av sina större underhållningsprogram? Jag hänger inte med".

Inlägget avslutas med hashtaggen #bortmedbard.

TV4 tänker inte sparka Bard

På Tänkvärts konto på Instagram beskrivs Alexander Bard som en rasist och sexist. Själv slår han tillbaka mot kritiken.

– Det är ett stort skämt och en ren lögn, det har ingenting att komma med. Var är argumenten? På vilket sätt är jag rasist och sexist? De bara står och ljuger. Kampanjen har ingen trovärdigt alls. Jag skulle kunna åtala dem för förtal men jag tänker inte ge dem den uppmärksamheten, sa han nyligen till Aftonbladet.

Han säger sig inte heller vara orolig över sitt jobb.

– Man kan inte sparka någon på grund av åsikter i Sverige, det är fascism, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: TV4-profilen kallade flyktingar "skäggbarn" 

 

Enligt Lotta Andersson, exekutiv producent för "Talang" på TV4, finns inga planer på att sparka Alexander Bard.

“På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag