Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans uppmaning: Kvinnor ska sexstrejka

Alyssa Milano är känd bland annat för sin roll i tv-serien ”Förhäxad”.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Alyssa Milano uppmanar till sexstrejk – för att protestera mot nya, kontroversiella abortlagar i USA. 

”Förhäxad”–skådespelarens utspel har mötts av upprörda reaktioner – men hon säger att hon inte bryr sig.

– Det får folk att prata om kriget mot kvinnor, säger Alyssa Milano till AP.

Alyssa Milano vill att kvinnor vägrar sex för att protestera mot nya lagar som i princip förbjuder abort i flera amerikanska delstater. 

Skådespelaren uppmanade till sexstrejk via ett tweet:

”Om vi inte har laglig kontroll över våra egna kroppar kan vi inte riskera att bli gravida. Gör som jag och vägra ha sex tills vi får tillbaka vår kroppsliga autonomi”.

Uppmaningen kommer efter att Georgia blev den fjärde delstaten att i år förbjuda aborter utförda efter att fostret visar hjärtslag – något som kan inträffa så tidigt som efter sex veckors graviditet. 

Det är så tidigt i processen att många kvinnor vid den tidpunkten inte är medvetna om att de är gravida ännu, enligt nyhetsbyrån AP. 

Alyssa Milano uppmanar till sexstrejk – för att protestera mot nya, kontroversiella abortlagar i USA. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Alyssa Milano, till vänster, är känd bland annat från tv-serien ”Förhäxad”.Foto: TV3

Blandade reaktioner på utspelet

– Vi måste förstå hur allvarlig situationen är runtom i landet. Det är för att påminna människor att vi har kontroll över våra egna kroppar och hur vi vill använda dem, säger Alyssa Milano till AP. 

Många är positiva till utspelet – inklusive skådespelaren Bette Middler som nu också uppmanar till sexstrejk. Andra har gjort narr av idén.

https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/1127040792281767936

Vissa feminister menar att sexstrejksidén får det att framstå som att sex är något kvinnor har bara för att göra män nöjda – något som de upplever som problematiskt, rapporterar AP. 

Alyssa Milano säger att hon inte har bestämt sig för hur länge hon tänker sexstrejka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.