Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans sista önskan före sin död – berättade för maken

Helen McCrory blev 52 år gammal.
Foto: KGC-03 / STELLA PICTURES/KEN GOFF KEN GOFF

Lev livet – men hångla inte upp någon på begravningen.

Ungefär så löd skådespelaren Helen McCrorys sista önskan till maken Damian Lewis innan hon dog i fredags.

I fredags dog skådespelaren Helen McCrory, känd från bland annat tv-serien ”Peaky blinders” och rollen som Narcissa Malfoy i Harry Potter-filmerna.

”Det gör ont i mig att berätta, efter en heroisk kamp mot cancer har den stora och vackra kvinnan som är Helen McCory dött lugnt i hemmet, omringad av kärlek från vänner och familj”, skrev maken tillika skådespelaren Damian Lewis, och fortsatte:

”Hon dog som hon levde. Orädd. Vi älskar henne och vet hur lyckliga vi är över att ha haft henne i våra liv.”

Damian Lewis och Helen McCrory.
Foto: KGC-143 / STELLA PICTURES/KEN GOFF KEN GOFF

”Hångla inte upp någon på begravningen”

Nu berättar skådespelaren, som blev känd för sin roll i ”Homeland”,  vidare om hustruns sista tid i livet.

Och hennes sista önskan.

”Hennes generositet sträckte sig till att uppmuntra oss till att leva. Leva fullt ut, ta vara på möjligheter, ha äventyr”, skriver Damian Lewis i en kolumn i tidningen Sunday times.

”Bara för ett par veckor sedan sa hon till oss från sängen: Jag vill att pappa ska ha flickvänner, massor av dem, ni måste alla älska igen, kärlek är inte ett ägande. Men du, Damian, du kan väl i alla fall ta dig igenom begravningen utan att hångla upp någon”.

Helen McCrory lämnar även efter sig parets två barn, Manon och Gully.

”De har förberetts på livet. De har sin mammas orädsla, humor, nyfikenhet, talang och skönhet inom sig. Hon har uppmanat oss till att vara modiga och inte rädda”, skriver Damian Lewis, och fortsätter:

”Som hon sa upprepade gånger till barnen: Var inte ledsna, för även om jag försvinner så har jag levt det liv som jag ville leva”.

Var privat angående sjukdomen

Inte många visste om Helen McCrorys cancersjukdom, då hon valde att hålla det inom sin allra närmaste krets. Hon ägnade sig åt välgörenhetsarbete och andra sysslor ända fram till bara ett par veckor innan sin död.

– Helen ville vara väldigt privat om sin sjukdom och jag förstår varför. När du lever i strålkastarljuset måste du hitta sätt att skydda de saker som bara är dina. Väldigt få personer visste, och jag gjorde enbart det för att vi planerade att flytta en föreställning till Broadway och behövde ställa in eftersom hon genomgick en behandling. Vi svor på att hålla tysta om det, berättar teaterregissören Carrie Cracknell för brittiska BBC.

Skådespelaren Eddie Hassell, 30, dödad i bilkapning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.