Samantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX / KEN MCKAY/ITV/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]Samantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX / KEN MCKAY/ITV/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]
Samantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX / KEN MCKAY/ITV/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]
Samantha Fox.Samantha Fox.
Samantha Fox.
Samantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESSamantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Samantha Fox. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Samantha Fox. Foto: ANTHONY JOHN FLETCHER/REX / ANTHONY JOHN FLETCHER/REX/IBL REX FEATURESSamantha Fox. Foto: ANTHONY JOHN FLETCHER/REX / ANTHONY JOHN FLETCHER/REX/IBL REX FEATURES
Samantha Fox. Foto: ANTHONY JOHN FLETCHER/REX / ANTHONY JOHN FLETCHER/REX/IBL REX FEATURES
Samantha Fox.Samantha Fox.
Samantha Fox.
Samantha Fox. Foto: CROLLALANZA/REX / CROLLALANZA/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]Samantha Fox. Foto: CROLLALANZA/REX / CROLLALANZA/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]
Samantha Fox. Foto: CROLLALANZA/REX / CROLLALANZA/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]

Stjärnans nya kärlek efter tragedin: Linda, 44

Publicerad

Samantha Fox är tillbaka.

Utvikningstjejen som gjorde sensation på topplistorna på 80-talet är aktuell med ledmotivet till en svensk långfilm - som vältrar sig i 80-talsnostalgi.

– Jag älskar fortfarande 80-talet, säger Samantha Fox till Expressen.

1986 toppade Samantha Fox den svenska hitlistan med sin singeldebut "Touch me (I wanna feel your body)". Samtidigt hamnade hon på väggarna i tusentals svenska pojkrum. Många popmagasin tryckte planscher med bilder på den unga och söta, och ofta lättklädda, engelska 20-åringen.

Låtarna på hennes två första album hade texter fulla med sexuella anspelningar, som exempelvis "Do ya do ya (Wanna please me)", "He’s got sex" och "Naughty girls (Need love too)".

Bilderna från hennes karriär som utvikningsflicka i bland annat The Sun syntes plötsligt överallt, trots att Samantha Fox slutat "modella" i samband med att hon fick skivkontrakt.

”Jag älskar det”

Frågan om det aldrig upplevdes som besvärande att lanseras som en sexsymbol vid så ung ålder besvarar Samantha först med ett skratt, sedan med en fråga:

– Vilken tonårig tjej skulle inte vilja synas på sexiga och vackra bilder som gör att hon dyrkas av en massa pojkar?

– Jag älskade det. Det var en dröm som slog in för mig när genombrottet kom. Jag hade velat bli artist sedan jag var fem år gammal. Jag var väldigt mogen, mentalt, för min ålder - och hade varit med i pjäser och musikaler sedan jag var liten.

Efter tre album på lika många år tycktes publiken mätt på Samantha Fox tuggummipop. Karriären gick knackigare, även om hon syntes flitigt i brittisk press. En romans med Kiss-medlemmen Paul Stanley i slutet av 80-talet blev förstås flitigt omskriven, men skivorna sålde allt sämre.

Samantha Fox testade en skådespelarkarriär i USA. 1996 gjorde hon comeback som "Sidan 3-flicka" i engelsk press. Året därpå prydde hon omslaget för Playboy.

– Det har gått upp och ner, men jag har haft ett fantastiskt liv. Jag är så tacksam för allt jag fått uppleva.

Hon är krass när hon pratar om den inhemska pressens närgångna intresse.

Dog av bröstcancer

– Det finns en baksida med alla yrken, men det är en del av mitt jobb. Det är många kändisar som gnäller över paparazzis, men som ändå går till de restauranger där fotograferna står utanför och väntar. Det är falskt och töntigt att klaga, även om jag själv inte lever för uppmärksamheten.

I dag är Samantha Fox 52 år. Bland hennes senaste upplevelser finns deltagande i brittiska såporna "Celebrity wife swap", "I’m a celebrity... get me out of here" och "Celebrity big brother 18". I påskas uppträdde hon i Kalmar.

– Jag har aldrig slutat spela. Jag gjorde 150 konserter om året när jag slog igenom, och jag snittar lika många i dag. Jag har otroligt lojala fans.

För 15 år sedan blev Samantha Fox tillsammans med sin manager, Myra Stratton. Det var inte hennes första flickvän, men utvecklades till det första förhållandet med en kvinna. 2015 dog Stratton efter två års kamp mot bröstcancer, 60 år gammal.

– Det var min tuffaste tid personligt, och karriären blev lika lidande. Det tog lång tid innan jag kunde stå på scenen igen. Jag bestämde mig för att aldrig mixa jobb och privatliv igen.

För ett ett drygt år sedan hittade Samantha kärleken igen - i norska tvåbarnsmamman Linda Olsen, 44.

– Vi har det jättebra! Jag är mycket i Norge, och hon är mycket hos mig.

https://www.instagram.com/p/BdCuoCmBTq1/?taken-by=samanthafoxofficial

När Samantha Fox blev kontaktad av regissören Kristian A Söderström för att spela in en låt till kommande biofilmen "Videomannen", med Stefan Sauk i huvudrollen som VHS-samlare samt Sven Wollter, Amanda Ooms och Lena Nilsson i rollistan, tackade hon ja så fort hon hört en demo - av svenske låtskrivaren Johan Agebjörn.

– Jag fick se några klipp från filmen och gillade idén. Johans låt är rolig, väldigt syntpoppig och retro. Jag tyckte att det var kul att dra på mig gamla leggings och leka nostalgi.

”Riktig” comeback

Hennes filmsingel, "Hot boy", gavs ut i veckan. Biopremiären är satt till den 24:e augusti.

– Jag hoppas att filmen går bra över hela världen, för det är den värd.

Samantha Fox spelar just nu in vad hon kallar sin "riktiga" comeback, med låtskrivare som jobbat med bland andra Bananarama och Girls Aloud. Men en lika viktig del av karriären är de kitschiga 80-talsgalorna i Europa, som inte sällan går under rubriken "I love the 80’s".

– Jag får uppträda med gamla vänner som Rick Astley, Paul Young och Kim Wilde och det är lika kul varje gång. Efter giget brukar vi sätta oss tillsammans och ta några drinkar.

Och prata om gamla tider?

– Typ aldrig. Vi har mest skrattar och har kul tillsammans, det är som att alla är 18-19 år igen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag