Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnans ilska – efter att ha sett bilden på sig själv

Photoshop-missar vi minns.
Kändisar har ett ansvar, menar Nicola Thorp i en krönika. Foto: Instagram

Kändisar har ett ansvar att säga ifrån mot manipulerade, retuscherade och photoshoppade bilder, menar den brittiska skådespelaren Nicola Thorp.

Det efter att någon gett henne helt nya bröst i en nytagen tidningsbild.

”Det var någon annans bröst som satts dit på min kropp”, skriver Nicola Thorp i en krönika.

Skådespelaren Nicola Thorp, bland annat känd från den brittiska långköraren ”Coronation street”, ryter ifrån mot manipulerade bilder – och i synnerhet en särskild bild på henne själv.

Tidigare i år fotograferades Nicola Thorp i samband med en tidningsintervju och dagen innan tryck bad 30-åringen om att få se bilderna.

”Jag gillar sällan bilder på mig själv, så jag förberedde mig på det värsta”, skriver hon i en krönika i brittiska Metro.

Men bilderna gav skådespelaren en chock.

Nicola Thorp skriver att någon hade manipulerat bilderna och gett henne helt nya bröst.

”Vad de skickade tillbaka var inte alls bilder på mig. Det påminde väl lite om mig, men det var definitivt inte mina bröst. Jag menar inte att de gjort mina bröst större, fylligare, eller rundare – det var någon annans bröst som satts dit på min kropp”, skriver Nicola Thorp i sin krönika.

I ett inlägg på Instagram visar skådespelaren före- och efterbilder som visar hur brösten har vuxit:

https://www.instagram.com/p/B1ELjp-nVRL/

Inte bara brösten

Nicola Thorp berättar att hon blev mobbad för sina små bröst som ung, och hon blev även hånad av en tidigare ex-pojkvän.

”Jag har sedan dess lärt mig att älska mina små bröst. Mina storbröstade vänner är avundsjuka för att jag kan gå utan behå och sova på mage”, skriver Nicola Thorp.

Utöver bysten hade någon även manipulerat Nicola Thorps hy, ögon och hår på bilden.

”Jag känner inte igen den där personen. Jag vet att den där personen inte existerar”, skriver Nicola Thorp om sig själv på bilden, och fortsätter:

”Mina ögonfransar är inte så där långa, mina läppar är inte så där stora. Hur kommer det sig att magasin och tidningar kommer undan med sånt här?”

https://www.instagram.com/p/BmLyK1BFz8x/

Säger att kändisar har ett ansvar

Efteråt förbjöd Nicola Thorp tidningen att använda den aktuella bilden, varpå tidningen bad om ursäkt. Enligt tidningen var det en bildredaktör som på egen hand manipulerat bilderna.

”Manipulation av bilder leder till psykisk manipulation. Effekten som förfalskade bilder har på människor som ser dem, och tror att de är riktiga, är farlig. Photoshoppade bilder har direkt kunnat kopplas till ätstörningar, dysmorfofobi (inbillade utseendedefekter, red. anm.) och skönhetsingrepp, i synnerhet bland unga människor. De pushar orealistiska förväntningar på hur en kropp ska se ut och det måste upphöra”, skriver Nicola Thorp om fenomenet.

Nicola Thorp skriver vidare att hon tidigare var av uppfattningen att manipulation av bilder enbart skedde på begäran eller enligt överenskommelse.

”Efter min erfarenhet inser jag att det sker utan samråd. Folk i offentligheten har ett ansvar mot sina följare och fans, i synnerhet de med en ung publik, att se till att bilden av dem är realistisk och säga ifrån mot sånt här beteende till dess att en förändring har skett”, skriver Nicola Thorp i sin krönika.