Johan Rencks resa – från Stakka Bo till prisad regissör

Foto: JOEL NILSSON
Foto: HBO
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: SVEN LINDWALL

Han slog igenom som Stakka Bo, nu har han gjort den högst rankade tv-serien någonsin. 

Det här är historien om hur Johan Rencks karriär som artist ledde till samarbeten med Madonna och Robbie Williams för att sedan landa i ”Chernobyl”, miniserien som den svenska regissören menar har förändrat honom som människa. 

– Johan är fantastisk. Han tog allt och bar det på axlarna med enorm energi och lust, säger Stellan Skarsgård om inspelningen av ”Chernobyl”. 

Ska man hitta ett startskott för Johan Rencks karriär bör man spola tillbaka bandet till när han var 22, skulle börja på Handelshögskolan och flyttade till Stockholm. 

Snabbare än snabbt öppnades dörren till huvudstadens uteliv via Camilla Henemark, som Renck då var tillsammans med. Parallellt startade Renck och Jonas Åkerlund ett band och det var under en spelning med det bandet som Martin Eriksson och Renck träffades. 

Tillsammans bildade de duon E-Type + Stakka B. 

Det ena ledde till det andra och framför allt hitsingeln ”Here we go” som Renck spelade in som soloartist under artistnamnet Stakka Bo. 

I takt med att han gjorde sina egna musikvideos, blev Renck även anlitad som regissör av artister som Titiyo, The Cardigans och Baxter. 

Det senare bandet var kontrakterade av skivbolaget Maverick, samma som Madonna. Och det var då frågan kom: kunde Renck tänka sig att göra en video till superstjärnans låt ”Nothing really matters” från plattan ”Ray of Light”?.  

Sagt och sedan gjort. 

Följde gjorde regiarbete för bland andra Kylie Minogue, Robbie Williams och Beyoncé samt jobb med flertalet lukrativa reklamfilmer. 

Flyttlasset gick till Los Angeles, där Renck fick än mer betalt för de reklamfilmer han regisserade. Samtidigt vantrivdes han. I en intervju med magasinet Café berättar Johan Renck att han under den här tiden inte kände att gjorde något han kunde vara stolt över. 

– Jag ville ju göra långfilm, men allt alla sa var: ”Nu gör vi de här tjugo reklamfilmerna för GAP, det är enorma summor, det största jobbet i Amerika just nu! Efter det ska du få en film av mig.” Och jag var bara 35 då, fortfarande rätt lättlurad.

26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina – ett moln med radioaktiva partiklar spreds sedan över stora delar av Europa.

Miniserien ”Chernobyl” dramatiserar händelserna och berättar om de män och kvinnor som ”offrade sig för att rädda Europa från en ofattbar katastrof, samtidigt som de kämpade mot desinformation”.

Johan Renck, 52, har regisserat de fem avsnitten efter ett manus av Craig Mazin. På rollistan finns bland andra Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson samt den svenska skådespelartrion Alexej Manvelov, Fares Fares och David Dencik.

När jag pratar med Stellan Skarsgård om Johan Rencks betydelse för serien säger Skarsgård: 

– Han är fantastisk. Du vet, i normala fall är det två eller tre regissörer som jobbar med en tv-serie som den här, men han tog allt och bar det på axlarna med enorm energi och lust. Sedan har han satt ihop något som är väldigt musikaliskt på något sätt. Han har gjort ett fantastiskt jobb.  

Man gillar ju att han, så som jag ser det, är och alltid har varit besatt av detaljer och nyanser i det han gör som regissör. 

– Jo, och besatt på det sättet att han inte kommer sälja ut det för att det ska bli gulligare eller mer attraktivt. Det finns alltid något i botten som man verkligen känner. 

”Chernobyl” är en av de mest omfattande tv-produktionerna som någonsin har gjorts i Europa. Serien spelades mestadels in i Litauen, men även i Ukraina.  Efter förhandlingar som pågick i drygt ett och ett halvt år fick Renck och hans team chansen att filma flertalet scener på Ignalina kärnkraftverk i Visaginas, en stad i de nordöstra delarna av Litauen. 

Renck beskriver arbetet med ”Chernobyl” som en ”djupgående erfarenhet” och menar att han, för första gången i sitt ”ganska löjliga yrket som regissör”, fick göra något som har ett annat ändamål än att bara underhålla.  

– Jag är stolt att jag har varit involverad i det här. Kreativt var den en fantastisk tid. Som regissör var jag helt uppfylld av vad vi kunde göra och hur vi gjorde det. En vacker glädje, på alla sätt, samtidigt som det fanns en målmedvetenhet som jag aldrig har upplevt. Det har förändrat mig, säger Johan Renck till Collider. 

Renck, som tidigare även regisserat avsnitt i serier som ”Breaking bad”, ”Vikings” och ”Bloodline” samt miniserien ”The Last Panthers” och David Bowies sista musikvideo, säger i samma intervju att han inte vet vad som väntar härnäst. 

Med tanke på att ”Chernobyl” är den bäst rankade tv-serien någonsin på IMDB borde svensken kunna välja och vraka bland kommande projekt, men han menar själv att han behöver en paus. 

Väntar gör semester med familjen. Johan Renck och frun Elin har fyra barn och bor i New York, men brukar spendera delar av somrarna i Torekov och Stockholm. 

– Om jag ska vara ärlig så är jag inte intresserad av någonting just nu, vad som än landar på mitt skrivbord. Men, vem vet? Allt som man gör har en effekt på vem du är som filmskapare, säger Johan Renck och fortsätter: 

– Det är underligt, för det här är mitt jobb. Jag måste göra mitt jobb, och jag älskar mitt jobb, men samtidigt kommer jag ta det dag för dag just nu.

JOHAN RENCK

Ålder: 52. 

Bor: New York. 

Familj: Frun Elin, barnen Jack, Harriet, Bruno och Max. 

Karriär: Gjorde som Stakka Bo sig ett namn som artist, samtidigt som han regisserade musikvideos till bland andra Madonna, Robbie Williams, Beyoncé och Kylie Minogue. Har även gjort reklamfilmer till bland andra Nike och modehus som Chanel, Fendi, Yves Saint Laurent och Valentino. 2008 kom hans långfilmsdebut ”Downloading Nancy”. Renck har även regisserat avsnitt i tv-serier som ”The Walking Dead”, ”Bloodline” och ”Breaking bad”. Regisserade även hela miniserien ”The Last Panthers”, som hade premiär 2015. Gjorde även musikvideon till David Bowies ”Blackstar”, som blev artistens sista. 

Aktuell: Som regissör för miniserien ”Chernobyl”, som i Sverige finns på HBO Nordic. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.