Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans krav – mot rasismen i ”Vänner”

Succéserien ”Vänner” är ett barn av sin tid hävdar skådespelaren David Schwimmer.
Foto: KANAL 5
”Vänner”-stjärnan David Schwimmer föreslår nu att serien görs om med andra skådespelare.
Foto: ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK / ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Vänner”-skådespelaren David Schwimmer är trött på klagomålen mot den gamla kultserien – men tycker samtidigt att den borde göras om med bara afroamerikanska skådespelare.

I en intervju med The Guardian avslöjar skådespelaren att han kämpade för att karaktären Ross Geller inte bara skulle dejta vita kvinnor.

– Jag var väldigt medveten om bristen på mångfald och lobbade i flera år för att Ross skulle dejta afroamerikanska kvinnor, säger David Schwimmer i The Guardian.

Han blev Ross Geller med hela världen när ”Vänner” slog igenom som kulturfenomen 1994 – och i dag är 53-åriga David Schwimmer tacksam över sina tio år i den hyllade humorserien.

– Ju äldre jag blir, desto mer förändras mitt perspektiv, och jag inser exakt hur bra man hade det. Att hålla på i tio år med de skådespelarna, den gruppen av manusförfattare, och de regissörerna. Det var en fantastisk tid professionellt, men framför allt kreativitetsmässigt.

David Schwimmer försvarar ”Vänner”

När ny publik nu ser ”Vänner” för första gången på streamingtjänster är det vanligt med reaktioner på skämten i serien – och artiklar har skrivits om de numera opassande replikerna.

– En stor del av problemet i dag är att detaljer tas ur kontext. Man måste se det i en kontext av vad serien försökte göra vid tillfället. Jag är den första att erkänna om vissa saker kanske var opassande eller okänsliga, men jag känner att min barometer var ganska bra på den tiden. Jag var redan insatt i sociala problem och jämlikhetsproblem, säger David Schwimmer.

I stället menar han att ”Vänner” låg i framkant när den kom.

– Serien var banbrytande när den kom, i sättet den hanterade sex, skyddat sex, samkönade äktenskap och relationer. Första avsnittet av serien handlar om att min karaktärs fru hade lämnat honom för en annan kvinna, och det var ett lesbiskt bröllop när mitt ex och hennes fru gifte sig, som jag var närvarande på.

Vill göra om ”Vänner”

Schwimmer är dock inte främmande för att det nästan bara var vita skådespelare med i serien, och uppmuntrar idén om att göra om ”Vänner” – men med mer mångfald.

– Det kanske borde göras ”Vänner” med bara afroamerikanska skådespelare, eller med bara asiatiska skådespelare. Men jag var väldigt medveten om bristen på mångfald och lobbade i flera år för att Ross skulle dejta färgade kvinnor. En av de första flickvännerna jag hade i serien hade asiatiskt ursprung, och senare dejtade jag afroamerikanska kvinnor. Det var väldigt medvetet från min sida.

– Jag är väldigt medveten om mitt eget privilegium som en heterosexuell vit man vars föräldrar hade råd att betala en privat utbildning åt mig. Jag har alltid känt ett ansvar att ge tillbaka och säga ifrån om jag ser maktmissbruk.

Det gör Vänner-skådespelarna nu:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.