Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bornebusch intima svårighet – sexhindret komplicerar

Josephine Bornebusch har svårt att regissera sig själv i serien ”Älska mig” – i synnerhet under sexscenerna.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason spelar ihop i serien ”Älska mig”.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Josephine Bornebusch, 38, har under hösten hyllats för serien ”Älska mig”. Trots det törs hon knappt tänka på den amerikanska remaken. Floppen med ”Welcome to Sweden” har lärt henne att aldrig ta ut något i förskott, och i stället lägger hon nu allt fokus på att skapa en svensk säsong två. 

Så när är det då svårast att faktiskt regissera sig själv, som hon gör i serien?

– Det beror på. Sexscener kanske. För att det är så laddat, säger Bornebusch.

Sista dagen på inspelningen befinner sig teamet i en källare i centrala Stockholm. Johan Ulveson, Görel Crona och Gustav Lindh är utspridda i ett rum som är fyllt med mjuka dubbelsängar och pastelliga rislampor. Miljön ska föreställa en hyfsat okonventionell restaurang, vilken troligen kommer bli utgångspunkt för underhållande mänskliga intriger. 

Den första säsongen av serien, som både regisserats och skrivits av Bornebusch, med henne själv i huvudrollen dessutom, har blivit den mest sedda originalserien på Viaplay någonsin. Nu får den en andra säsong som utspelar sig två år fram i tiden. Så mycket mer vill Bornebusch inte avslöja, men det lär finnas idéer så det räcker och blir över:

– Jag har ju fått lite tips. Folk som har messat eller hört av sig på Instagram, och skrivit att jag har tusen historier om olika Tinderdejter eller hur det gick för oss. Jag har än så länge inte tagit in några sådana, utan använder mig fortfarande mycket av saker som folk har berättat runt omkring mig, säger Bornebusch och fortsätter:

– Man gräver där man står. Men jag har inte ett så roligt liv. Jag har varit i ett lyckligt förhållande länge, och det finns inte så mycket drama där, Den historien är rätt trist att berätta, så jag har fått historier berättat för mig av kompisar, som är väldigt roliga.

Som seriens skapare har du ju möjligheten att lite bädda din egen säng. Gör du det?

– Jag tänker inte på vad jag vill spela. Jag skriver det som storyn behöver, och sen kan det i ett senare skede bli att ”gud, vad jobbigt”. Varför skrev jag in det här?

När då?

– Varje gång man ska klä av sig, göra sexscener, gråtscener eller slagsmålsscener. Allt som är utöver en vanlig scen är ju jobbigt. Jag skrev till exempel en scen till mig själv där jag rabblar på läkarspråk. Jag gick och hade ångest över den scenen eftersom jag visste att det var omöjligt att lära sig. Johan Ulveson bara garvade åt mig. Det lät inte bra, men det får jag lösa i klipprummet.

Uppgörelsen med rättigheterna

Hur går det med den amerikanska versionen?

– De håller ju på med en pilot och har köpt remake-rättigheterna. Jag har fått läsa första utkastet på manus. Känns jätteroligt, jättebra. Men sen har man ingen aning. Jag tänker inte ta ut den segern i förskott…

Inte förrän du sett serien?

– Sett alla avsnitt till och med. ”Welcome to Sweden” skulle ju komma ut med en andra säsong på NBC. Så kom det ut två avsnitt, och sen la de ned den. Man vet aldrig.

Du verkar lugn kring din egen serie, men jag har förstått att det var mer nervöst att regissera senaste ”Solsidan”?

– Ja, den har ju gjort i tio år, och sen ska man plötsligt sätta på sig en ny hatt. Det kändes som, gud vad ska de andra säga? Och större delen av den casten är regissörer. Kommer de tycka att jag klarar av det? Men de var ju proffs, och det var inga konstigheter överhuvudtaget.

Nu när du har så mycket nytt på gång – hur känner du för att göra mer av ”Solsidan”?

– Det känns som det alltid känns. Det är väldigt skönt att det är slut när man är klar med en säsong, men sen är det kul att få börja igen!

FAKTA:

”Älska mig” har sänts på Viaplay under hösten, och kan beskrivas som en romantisk dramakomedi med svärta.

 

Josephine Bornebusch har både skrivit och regisserat serien som hon från början inte hade tänkt spela huvudrollen i. Efter att ha råkat erbjuda sig på ett säljmöte för serien, blev det dock så ändå.

 

I övriga roller ser vi bland andra Sverrir Gudnason, Johan Ulveson, Görel Crona, Gustav Lindh och Ia Langhammer.

 

Inspelningen av säsong två har nu precis avslutats, samtidigt så är en amerikansk version på gång där Bornebusch är exekutiv producent. Den heter ”Love me” och produceras för ABC av bland annat Elizabeth Banks som även är aktuell som regissör till nya ”Charlies änglar”. Hon är, liksom Bornebusch skådespelerska i grunden, och är exempelvis känd från ”Hunger games”.

Därför lämnar Josephine Bornebusch Sverige:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.