Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan tvingades fly till Sverige – med falskt pass

I SVT:s Stjärnorna på slottet berättar skådespelaren Shima Niavarani om kriget i Iran och familjens flykt.
Shima Niavarani berättade under sin dag på slottet om hur hon tvingades fly från krigets Iran.
Foto: SVT.
Shima Niavarani stod i centrum under tredje programmet av ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT.
Skådespelaren Shima Niavarani föddes 1985, mitt under Iran-Irak-kriget.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Charlotte Perrelli.
Foto: SVT.

Skådespelaren och artisten Shima Niavarani, 35, kommer tillsammans med Måns Zelmerlöw att leda finalen i ”Melodifestvalen” senare i år.

Men vägen dit har varit lång.

I SVT:s ”Stjärnorna på slottet” berättar hon om hur familjen tvingades fly från hemlandet Iran, mitt under brinnande krig.

– Att vi tog oss igenom det där, det kommer alltid sitta djupt i mig, säger Shima Niavarani.

Familjen Niavarani hade starka band till Shahen av Iran och de levde ett gott liv. När Ayatolla Khomeini tog makten i Iran 1979 förlorade familjen allt.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar Shima Niavarani om familjens flykt undan politisk förföljelse och krig i Iran till Sverige och Örnsköldsvik.

– Vi stannade kvar tills det verkligen inte fanns någon möjlighet för oss, att vara kvar, säger hon i programmet.

Niavarani: ”Mamma tvingades välja ett barn”

Skådespelaren Shima Niavarani föddes 1985, mitt under Iran-Irak-kriget.

Men resan till Sverige var långtifrån riskfri, och att resa som en enda stor familj var inte aktuellt. Shimas föräldrar bestämde att hennes mamma skulle åka först, och ta med ett av barnen.

– Min mamma fick göra en ”Sophies choice”, och välja ett barn. Det var inte så farligt, vi skulle ju ses snart, så hon tog min bror som var äldre och som var mer benägen att klara den här resan. 

Förhoppningen var att hennes mamma och bror skulle hinna etablera sig i Sverige, för att på så vis göra resan för resterande delar av familjen enklare.

– Så vi sa i stort sett: ”Hejdå, vi ses om två veckor”, berättar Shima Niavarani i ”Stjärnorna på slottet”.

Tvingades fly med falska pass

Men tiden gick. Det som skulle ha varit ett par veckor visade sig snabbt bli mer utdraget. Två veckor blev två månader, som blev ett halvår.

Ungefär ett år efter att hennes mamma och bror lämnat Iran för Sverige, var det äntligen dags för Shima och pappan att följa efter.

Men resan var inte utan prövningar. För att ta sig ut ur Iran behövde familjen använda falska pass, eftersom deras efternamn kunde väcka oönskad uppmärksamhet hos regimen.

– Då säger min pappa: ”Från och med nu ska inte du heta Shima. Du får aldrig mer säga ditt riktiga namn. Du får aldrig mer säga mitt namn”. Om jag sa att jag hette någonting annat så riskerade jag våra liv, så jag sa ingenting. Jag pratade bara med min pappa.

”Min pappa är en hjälte”

Resan gick bra och Shima och hennes pappa kom till Sverige via Turkiet och Schweiz, när hon var fyra år gammal.

Med lite distans till det hela så känner hon en enorm tacksamhet gentemot pappan, som klarade av att ta sig till Sverige med en fyraåring.

– Att vi tog oss igenom det där, det kommer alltid sitta djupt i mig. Jag tycker att min pappa är en hjälte, säger Shima Niavarani.

Här iscensätter Ola Rapace ett slagsmål i ”Stjärnorna på slottet”:

Ola Rapace lurar de andra deltagarna i Stjärnorna på slottet när han slår ner ljudkillen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.