Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan misstänks ha riggat rasistattack – åtalas igen

Skådespelaren Jussie Smollet åtalas igen – anklagas för att ha ljugit för polisen.
Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jussie Smollett slog igenom i tv-succén ”Empire”.
Foto: MATT MARTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska skådespelaren Jussie Smollett har anklagats för att ha fejkat en rasist- och homofobattack. 

För drygt ett år sedan lades åtalet mot honom ner.

Men nu åtalas den tidigare ”Empire”-stjärnan av en specialåklagare – misstänkt för att ha ljugit för polisen, rapporterar flera medier. 

Nyheten om det påstådda hatbrottet fick stor uppmärksamhet. 

Jussie Smollett, en svart och homosexuell skådespelare, hävdade att han blivit attackerad av två för honom okända personer. 

Männen ska ha ha ropat rasistiska och homofobiska skällsord och bundit ett rep runt hans hals och hällt blekmedel över honom. Jussie Smollett hävdade också att personerna ska ha sagt att han ”befann sig i MAGA-landet”, en referens till Donald Trumps kampanjslogan ”Make America Great Again”. 

Skådespelaren fördes till sjukhus och pratade om händelsen i flera medier. 

Sedan tog historian en vänding. 

I stället anklagades skådespelaren för att ha riggat hela attacken – och att han ska ha betalat två bröder cirka 35 000 kronor för att utföra dådet. Syftet ska, enligt polisen, ha varit att få uppmärksamhet och således högre lön för sin roll i tv-serien ”Empire”. 

Jussie Smollett åtalas igen – anklagas för falsk polisanmälan

Polisen meddelade att ”nya bevis” gjorde att de trodde att Jussie Smollett var med på attacken. Och för drygt elva månader sedan greps han misstänkt för att ha ljugit för polisen – men åtalades lades sedermera ner av lokala åklagarmyndigheten

En tidigare åklagare fick i uppdrag att utreda varför åtalet mot skådespelaren lades ner. Han skulle också titta närmare på huruvida ett samtal mellan distriktsåklagaren och en släkting till Jussie Smollett, samt en tidigare medarbetare till Michelle Obama, påverkade att åtalet lades ner, skriver AP. 

Det nya åtalet med sex punkter som i dag väckts av specialåklagare gäller falsk polisanmälan, skriver AP och flera andra medier. 

Sedan tidigare har staden Chicago stämt skådespelaren på över en miljon kronor som bland annat ska täcka övertiden som poliser som jobbade med fallet tvingades ta ut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.