Gaynes blev 98 år gammal.Gaynes blev 98 år gammal.
Gaynes blev 98 år gammal.
Han hann med att medverka i sju Polisskolan-filmer. Foto: Hasse PerssonHan hann med att medverka i sju Polisskolan-filmer. Foto: Hasse Persson
Han hann med att medverka i sju Polisskolan-filmer. Foto: Hasse Persson

Stjärnan från Polisskolan död

Publicerad

George Gaynes, som spelade den något udda kommendanten i de klassiska Polisskolan-filmerna är död.

Gaynes blev 98 år gammal.

Dödsfallet bekräftas för New York Times av skådespelarens dotter Iya Gaynes Falcone Brown

För den svenska publiken var Gaynes mest känd för sin roll som kommendant Eric Lassard i sju stycken Polisskolan-filmer.

Gaynes föddes i Helsingfors 1917 och hade en lovande karriär som operasångare innan det andra världskriget abrupt avbröt den. Efter andra världskriget flyttade han till New York och anslöt sig till ett opera-sällskap. Vid det laget såg han sig själv snarare som skådespelare än som sångare.

Senare hade han även framgångar med biroller bland annat i den tiofaldigt Oscars-nominerade Tootsie tillsammans med Dustin Hoffman. Han har också medverkat i hundratals sitcom-avsnitt och minst 35 filmer.

Slog igenom sent

Han slog igenom på bred front med sitcomen "Punky Brewster" som sändes på amerikansk tv och med Polisskolan-filmerna. Polisskolan fick ett ljummet mottagande av kritikerna men har älskats av tittarna och fick sex uppföljare.

Att han slog igenom relativt sent i sin karriär under tog han med ro.

– Jag är för gammal och har hållit på för länge för att bli upprymd, sa han till New York Times 1984.

– Det är klart att jag är glad över det, min fru är glad eftersom vi kan resa mer och han kan få ett nytt överdrag till soffan. Men jag vet hur nyckfull nöjesindustrin är så jag har svårt att att det på allvar.

George Gaynes efterlämnar sin fru, en dotter, ett barnbarn och två barnbarnsbarn. Hans son Matthew avled i en trafikolycka 1989.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag