Rebel Wilson får 29 miljoner i skadestånd. Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURESRebel Wilson får 29 miljoner i skadestånd. Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Rebel Wilson får 29 miljoner i skadestånd. Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Rebel Wilson stämde mediehuset Bauer Media för förtal. Foto: MANDATORY BYLINE: JUAN RICO/FAME / STELLA PICTURESRebel Wilson stämde mediehuset Bauer Media för förtal. Foto: MANDATORY BYLINE: JUAN RICO/FAME / STELLA PICTURES
Rebel Wilson stämde mediehuset Bauer Media för förtal. Foto: MANDATORY BYLINE: JUAN RICO/FAME / STELLA PICTURES

Stjärnan förtalades – får 29 miljoner

Publicerad

Skådespelerskan Rebel Wilson stämde mediehuset Bauer Media eftersom hon ansåg att deras tidningar hade förtalat henne i ett antal artiklar.

Resultatet: Ett skadestånd på 29 miljoner kronor till Hollywoodstjärnan, skriver Sky News Australia.

I de sammanlagt åtta artiklarna, som publicerades av Bauer Media-ägda publikationerna Woman's Day, Australian Women's Weekly, New Weekly och OK! i maj 2015, anklagades Rebel Wilson för att upprepade gånger ha ljugit om sitt riktiga namn, ålder och barndom för att det skulle underlätta för henne att lyckas i Hollywood. 

Wilson hävdar att hon fick sparken från två filmer, ”Trolls” och ”Kung Fu Pands 3”, på grund av artiklarna och att hon därefter dessutom fick svårt att få nya skådespelarjobb på grund av vad hon kallade ”mobbingen” från mediehuset. Därför stämde hon mediehuset på sju miljoner australienska dollar, omkring 45 miljoner svenska kronor.

Representanter från Bauer Media ansåg att Wilsons skadeståndsanspråk var ”extraordinärt höga” och ”baserade på svaga grunder” enligt The Australian. Men en enhällig jury gav Wilson rätt i rättegången som avslutades den 15 juni. 

– Jag är väldigt, väldigt glad att juryn höll med mig. Deras enhälliga beslut skickar ett väldigt tydligt budskap, sade Rebel Wilson efter domen enligt Gladstone Observer.

REBEL WILSON

Namn: Rebel Melanie Elizabeth Wilson.

Ålder: 37 (född 2 mars 1980).

Född: Sydney, Australien.

Bor: Hollywood, Kalifornien.

Yrke: Skådespelerska, manusförfattare, producent.

Påverkades såväl mentalt som fysiskt

Under natten mot onsdag svensk tid kom domslutet från domare John Dixon: Han anser att mediehuset har bedrivit en ”kampanj” mot skådespelerskan och dömer mediehuset att betala Rebel Wilson ett skadestånd på 4,5 miljoner australienska dollar, omkring 29 miljoner svenska kronor.

– Bara ett större skadestånd kan övertyga allmänheten att Rebel Wilson inte är en oärlig person och slå fast tyngden i skadan för hennes rykte, sade domare John Dixon när han meddelade skadeståndsbeloppet uppger SBS.

Han säger också att mediehusets agerande har påverkat Wilson såväl mentalt som fysiskt och att skadeståndsbeloppet reflekterar hur allvarligt förtalet var.

Rebel Wilson skrev efter rättegången på Twitter att hon går igenom domen med sina advokater och kommer att lämna ett uttalande senare under onsdagen.

https://twitter.com/RebelWilson/status/907787420372029440

Enligt Wilson advokat Richard Leder är beloppet fyra gånger högre än det tidigare högsta skadeståndsbeloppet för förtal i australiensisk rättshistoria.

REBEL WILSONS FILMER

2003 – Fat Pizza

2007 – Ghost Rider

2009 – Bargain!

2011 – Bridesmaids

2011 – A Few Best Men

2012 – Ice Age 4: Jorden skakar loss (röst)

2012 – What to Expect When You're Expecting

2012 – Möhippan

2012 – Small Apartments

2012 – Struck by Lightning

2012 – Pitch Perfect

2012 – This Means War

2013 – Pain & Gain

2014 – Natt på museet: Gravkammarens hemlighet

2015 – Pitch Perfect 2

2016 – How To Be Single

2016 – Grimsby

2016 – Absolutely Fabulous: The Movie

”Det känns bra att sanningen har kommit fram”

Wilson sade efter domen i juni att hon kommer att donera alla skadeståndspengarna till välgörenhet, stipendier till unga skådespelare och investeringar i Australiens filmindustri för att skapa fler jobb.

https://twitter.com/RebelWilson/status/877590725029904384?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fmumbrella.com.au%2Frebel-wilson-awarded-4-5m-damages-following-defamation-win-bauer-471446

– Alldeles för ofta känner jag att deras uppförande bara kan beskrivas som vidrigt och vanhedrande, har Rebel Wilson sagt om Bauer Media-publikationerna.

– Det gjorde mig verkligen ledsen att många människor trodde på de här artiklarna. Det känns bra att sanningen har kommit fram. Förhoppningsvis kommer min karriär bara att gå stärkt ur det här, sade Rebel Wilson efter domen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag