Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnan förlorade 3 miljoner följare – efter anklagelserna

James Charles anklagas bland annat för att ha förrått sin vän Tati. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan Tati släppte videon om honom har han förlorat 3 miljoner följare. Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det stormar kring Youtubestjärnan och Instagramkändisen James Charles. 

I en video gjord av tidigare vännen Tati Westbrook, även hon känd från Youtube, anklagas han för att ha förrått en grupp skönhetsvloggare. 

Efter videon publicerats har James förlorat över 3 miljoner av sina följare. 

Vi sammanfattar vad det hela handlar om. 

Den så kallade skönhetsinfluencern James Charles från Bethlehem i delstaten New York är en framgångssaga i av den moderna tiden. Med 16 miljoner följare på Youtube och nästan lika många på Instagram har han varit ett stort namn i skönhetsvärlden.  

Men han är inte heller ovan vid att vara en del av, eller huvudperson i, diverse skandaler som andra Youtubers och dess följare gärna diskuterar. 

Men på några dagar förändrades allt. Ryktena om och anklagelserna mot honom har nu varit så stora och ihållande att han förlorat tre miljoner följare på Youtube. Samtidigt har kändisar som Kylie Jenner, Miley Cyrus och Shawn Mendes avföljt honom på Instagram, enligt New York Times.  

Det hela handlar om två saker. 

Vem är James Charles?

19-årige James Charles Dickinson är en amerikansk internetpersonlighet, makeup-artist och modell. 

2016 blev han det första manliga ansiktet utåt för amerikanska skönhetsmagasinet Cover Girl. 

James Charles är mest känd för sin Youtubekanal där han gör sminkvideos. I klippen kommenterar han också ofta olika draman som pågår mellan olika Youtubers och hans kanaler beräknas vara värda runt 12 miljoner dollar. 

James Charles har gjort sminkvideos med flera kända personer, bland annat med Kylie Jenner, som nu tagit bort honom från sin Instagram. Foto: Youtube/james charles

”Sveket” mot vännen 

Förra fredagen lade skönhetsbloggaren Tati Westbrook, 37, ut en 43 minuter lång video om James Charles på sin Youtubekanal. 

I filmen, med titeln ”Bye sister!” vänder sig Tati till James och sina miljontals följare. Hon säger att hon inte längre vill ha någonting att göra med honom. 

Tati Westbrook äger ett företag som säljer vitaminer och i videon berättar hon i detalj hur James Charles gjort ett reklamklipp på Instagram där han marknadsför en av hennes konkurrenter – vilket hon ser som ett stort svek mot deras vänskap. 

– Du är fejk, jag vet det nu. Jag vet att du är lättköpt, att en kul tid är viktigare för dig än din integritet, säger hon bland annat i klippet. 

Tati Westbrook pratar i 43 minuter om hur hon känner sig sviken av tidigare vännern James Charles. Foto: Youtube/Tati

Ovälkomna närmanden

I videon säger Tati också att hon är upprörd över en incident som ska ha skett på hennes födelsedag där James, enligt Tati, ”försökte lura en hetero man att tro att han var gay, ännu en gång”. 

Flera andra av James Charles tidigare vänner eller bekanta har anklagat honom för att använda sina pengar, sitt kändisskap och sin makt för att försöka förföra män och göra ovälkomna närmanden. 

James Charles har bett om ursäkt

Samma dag som Tati Westbrooks publicerade sin video gick James Charles ut med en egen video där han bad om ursäkt för att ha varit med i Instagramklippet. Men den ursäkten verkar inte ha fallit väl ut. 

Sedan dagen då Westbrook publicerade filmen, som setts över 40 miljoner gånger, har James Charles Youtubeprenumeranter minskat från runt 16,5 miljoner till 13,5 miljoner. 

Alla hans kanaler på sociala medier har överrösts av negativa kommentarer och i klipp som tidigare fans lagt upp förstör de smink som han skapat i ett samarbete med sminkmärket Morphe Cosmetics. 

James Charles, som just nu egentligen höll på att genomföra en världsturné för att marknadsföra sig, sågs nyligen lämna Australien för att åka tillbaka till sitt hem i Los Angeles. Filmklipp från flygplatsen visar hur 19-åringen leds genom flygplatsen medan personer på platsen skriker frågor om hans påstådda ofredanden mot andra män, skriver Daily Mail. 

Sedan Tati släppte videon om James har han förlorat 3 miljoner följare. Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA

Försvaras

Men andra går in och försvarar infuencern och menar att det skaver att Tati tjänar följare – och därmed i längden pengar – på sin video där hon smutskastar 19-åringen. En av dem är den skandalomsusade svenska Youtubern Pewdiepie, som ifrågasätter Tati Westbrooks beteende. 

– Tati är 37 år gammal. James Charles är fortfarande en tonåring. För en modersfigur att bara totalt smutskasta den här ungen – har ingen något problem med det? 

Svenska världsartisten Zara Larsson skrev i en tweet dagen efter Tatias video, den 11 maj, att videon fick henne att skratta eftersom Youtubern ”skickat privata meddelanden till hennes pojkvän på Twitter trots att han visste att han var hetero”. Men Zara Larsson raderade strax därpå sitt inlägg med motiveringen att hon inte ville bli inblandad och att allt blivit förstorat till orimliga proportioner.

Följ Expressen på Instagram:

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/