Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan död efter hjärtattack – blev 74 år

Paul Kantner blev 74 år gammal.Foto: Peter Foley / Epa / TT
Kantners gitarrstil låg bakom San Francisco-soundet.Foto: Shawn Baldwin/AP
Jefferson Airplane då det begav sig – 1968.Foto: AP

Paul Kantner, en av grundarna till det legendariska bandet Jefferson Airplane, är död.

Kantner avled på torsdagen efter att ha fått en hjärtattack tidigare i veckan.

Dödsfallet bekräftas för San Francisco Chronicle av hans publicist och vän Cynthia Brown. Paul Kantner var gitarrist, låtskrivare och sångare i det psykadeliska rockbandet Jefferson Airplane – ett band som var fanbärare för det så kallade San Francisco-soundet i slutet av 1960-talet. Det speciella soundet vilade till stor del på Kantners speciella gitarrstil och bandets största hits var låtar som "Somebody to love" och "White Rabbit"

Kantner och Balin bildade Jefferson Airplane

Kantner bildade Jefferson Airplane ihop med sångaren Marty Balin och de släppte sin debut "The Jefferson Airplane Takes Off" 1966, men det var när sångerskan Grace Slick anslöt till nästa skiva "Surrealistic Pillow" som det stora genombrottet kom.

En av höjdpunkterna var när de spelade på Woodstock-festivalen 1969. Spelningen anses ha tillhört en av den mytomspunna festivalens allra bästa. Bara några månader senare var Jefferson Airplane med och anordnade Altamont Free Concert – en festival som mest blivit ihågkommen för att ha varit enormt våldsdrabbad. Bland annat blev Marty Balin slagen medvetslös av Hells Angels-medlemmar som hade anlitats som säkerhetsvakter.

Kantner fortsatte med Jefferson Starship

Jefferson Airplane sprack senare men Kantner och Grace Slick fortsatte tillsammans som Jefferson Starship – men utan samma framgångar som tidigare. Paul Kantner fortsatte spela hela sitt liv och förblev San Francisco trogen.

"Nån sa en gång: Om du vill flippa ut, åk till San Francisco, ingen kommer märka nåt" är ett av hans berömda citat om staden.

1996 valdes Paul Kantner och resten av Jefferson Airplane in i Rock & Roll Hal of Fame. Kantner efterlämnar sig tre barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.