Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan avslöjar: Jag är inte muslim längre

Zayn Malik från One Direction har fått kritik efter att hans beslut att lämna den muslimska tron.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
”Jag tror inte att man måste läsa en bön på ett särskilt språk fem gånger om dagen”, säger Zayn Malik i en intervju med brittiska Vogue.
Foto: DIGITAL / DIGITAL/EROTEME.CO.UK EROTEME

Pojkbandsstjärnan Zayn Malik har valt att lämna den muslimska tron, som han är uppfostrad inom.

Artisten möts nu av kritik från fans som tycker att han hånar troende muslimer.

– Jag tror inte att man måste läsa en bön på ett särskilt språk fem gånger om dagen, säger Zayn Malik i en intervju med brittiska Vogue.

Han blev känd världen över som en av fem medlemmar i pojkbandet One Direction.

Och Zayn Malik, 25, var också bandets enda muslimska medlem, och var en av världens högst profilerade muslimer, skriver Metro UK.

Men i en intervju med brittiska Vogue erkänner artisten att han inte längre är troende muslim.

– Jag tror inte att du behöver äta särskilt kött som har helgats på ett särskilt sätt. Jag tror inte att man måste läsa en bön på ett särskilt språk fem gånger om dagen. Jag tror inte på något av det. Jag tror bara att om man är en bra person så kommer allting gå bra för dig, säger Zayn Malik i intervjun.”Jag vill inte bli definierad av min religion eller min kulturella bakgrund”, säger tidigare pojkbandstjärnan till brittiska Vouge.
Foto: MARK RUNNACLE /AP

Uppfostrades som muslim

Maliks pappa Yaser är från Pakistan, och när mamman Trisha blev kär i honom valde hon att konvertera till islam, och uppfostrade Zayn och hans systrar inom religionen.

I intervjun med brittiska Vogue säger Malik att han inte ser sig som muslim, utan mer har en "spirituell tro till en Gud".

Samtidigt framhärdar artisten att han identifierar sig mycket med kulturen kring religionen, och så sent som i augusti firade han högtiden Eid al-Adha.

– Jag uppfostrades inom islam, så det kommer jag alltid bära med mig, och jag identifierar mycket med kulturen. Men jag är bara mig själv. Jag vill inte bli definierad av min religion eller min kulturella bakgrund, säger han till tidningen.

Pojkbandet One Direction.
Foto: PHOTOSHOT / STELLA PICTURES PHOTOSHOT

Får både stöd och kritik av fansen

Efter uttalandet möts artisten med både stöd och kritik från sina fans. Medan många gör sig roliga över att det var självklart att Malik inte lever som troende muslim när han röker på och dricker alkohol, så är andra besvikna över hans sätt att prata om religionen.

"Jag läste precis Zayns uttalande om att lämna islam och det är en bra artikel men behövde han verkligen håna muslimer och deras tro när han gjorde det? Äckligt" skriver en person.

"Jag gillade verkligen när du var stolt över att vara muslim, för du förändrade vissas åsikter om islam. Men nu när du förnekar din religion och inte tror på det, det krossade mitt hjärta. Även om du inte var en god muslim hoppas jag att du tänker om" skriver en annan person.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.