Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stina Wollter om kritiken från fetma-experterna

Stina Wollter, konstnär och medieprofil, är mycket engagerad i frågor som rör samhällets syn på övervikt.
Foto: Gabriel Liljevall / Pressbild/Forum
Forskaren Erik Hemmingsson och konstnären Stina Wollter har skrivit boken ”Kriget mot kroppen”.
Foto: Bonnier fakta
Profilen svarar nu.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Boken ”Kriget mot kroppen”, som skrivits av Stina Wollter och Erik Hemmingsson, får hård kritik av tolv experter på övervikt.

”Kroppsaktivisternas lögner får inte stå oemotsagda”, skriver de på DN:s debattsida.

Nu svarar Stina Wollter. 

Tolv experter på obesitas (fetma), det är bland andra barnläkare, docenter och professorer, hävdar att ”kroppsaktivister” sprider medicinska osanningar i böcker och bloggar.

Konstnären Wollter och forskaren Hemmingssons bok ”Kriget mot kroppen” får svidande kritik av experterna.

”Båda författarna saknar medicinsk kompetens. Trots att boken innehåller många medicinska påståenden har den uppenbarligen inte faktagranskats av någon med medicinsk vetenskaplig sakkunskap”, skriver artikelförfattarna.

Kritiken mot Stina Wollter

”Kriget mot kroppen” innehåller bland annat vittnesmål från personer som blivit dåligt bemötta och viktmobbade inom sjukvården och i samhället.

Experterna vänder sig mot att Wollter och Hemmingsson enligt dem felaktigt påstår att om man har hälsosamma levnadsvanor så spelar vikten mindre roll. Och att ”ingen kommer att lyckas gå ned i vikt, 90–99 procent kommer att öka i vikt.”

I debattartikel fastslår experterna:

”Så, vad säger vetenskapen? Barn med sjukdomen obesitas i Sverige har tre gånger högre dödlighet än barn i allmänhet redan före 30 års ålder. En mängd sjukdomar senare i livet är associerade till obesitas, inte bara typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.”

”Får bara doktorer och forskare uttala sig?”

Stina Wollter bemöter nu kritiken i ett inlägg på sitt Instagramkonto.

”Behöver man vara vetenskapsmänniska för att fatta och se? Får bara doktorer och forskare uttala sig?” frågar hon.

”Varken Erik Hemmingsson eller jag påstår att det inte går att banta och gå ner i vikt men forskning visar att vikten inte stannar över tid. Hos omkring 90%. Och vi visar på hur högt priset är i hälsa och livskvalitet att leva jojobantande i dietkulturen.”

Wollter påpekar att medförfattaren Hemmingsson har över 20 års forskningserfarenhet inom området övervikt. Hon hävdar också att experterna bakom debattartikeln desperat försöker försvara föråldrade och skadliga behandlingsmetoder.


Larmrapport om viktbomben i USA.

I USA ökar antalet överviktiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.