Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina Wollter: Jag vädjade till pappa att inte åka dit

Sven Wollter blev 86 år gammal.
Den folkkära skådespelaren Sven Wollter dog efter att ha smittats av coronaviruset.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
I SVT:s ”Min Sanning” berättar dottern, Stina Wollter, om hans sista tid.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina och Sven Wollter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den folkkära skådespelaren Sven Wollter tog coronapandemin på allvar och isolerade sig.

Men helt gick det inte att få honom att sluta jobba, berättar dottern Stina Wollter.

– Jag tittar på mina sms som jag har i mobilen och det står ”Stanna hemma, gubbjävel!”‚ säger hon i ”Min sanning” i SVT.

I november förra året gick Sven Wollter bort i covid-19. I ”Min sanning” berättar Stina Wollter om sista tiden med sin pappa.

På sjukhuset frågade hon vad han låg och tänkte på.

– Då sa han: ”På er och på livet”. Och så frågade han hur det gick i valet i USA. Där, med syrgasgrimma och hela skiten, så brydde han sig om vad som hände i världen. Men det han tänkte på var oss och livet, säger hon i programmet.

Isolerade sig under pandemin

Sedan coronapandemin bröt ut isolerade sig Sven Wollter stora delar av tiden i hemmet i Luleå eller i stugan i Bohuslän, berättade han för Expressen i oktober.

Men helt slutade han inte att arbeta. Han gjorde en coronasäkrad turné med sitt band och reste till Stockholm för att vara med i tv-serien Mäklarna.

– Vi barn har alltid trott att han ska dö på scen. Han slutade ju aldrig att jobba. Det är bara att titta på mina sms som jag har i mobilen: ”stanna hemma gubbjävel!”, säger Stina Wollter.

”Han älskade konsten mer än livet”

Att han fick fortsätta med skådespeleriet och musiken livet ut skänker tröst i sorgen.

– Jag har valt att tänka att han älskade konsten mer än livet och där blir det stilla i mig. Där blir det okej, säger Stina Wollter.

Sven Wollter blev 86 år. Han fick sitt stora genombrott i tv-serien ”Raskens” på 1970-talet och hade sedan en lång karriär inom film, tv och musik. Efter att ha insjuknat i covid-19 vårdades han på sjukhus i Luleå.

”Okej kille”

Sven Wollter gjorde sin sista tv-intervju i TV4:S ”Renées brygga” tillsammans med programledaren Renée Nyberg och Felix Sandman sommaren 2020. I programmet berörde de ämnen som liv och just död. Han berättade att han tänkte: ”Sven, är detta din sista sommar?” när han var på sitt sommarställe i Bohuslän under pandemin. För Nyberg berättade han då att han försökte att inte tänka på döden för mycket. 

– Det gör jag ändå, det gör alla människor ändå, du kommer upptäcka det. Jag är inte rädd för döden men jag tycker att det är tråkigt att inte vara med mer. Så är det. Jag ogillar den där eviga tomheten. Det eviga mörkret. Begreppet evigt är ett skrämmande begrepp, det kan fylla mig med fasa.

När programledaren frågade hur han ville bli ihågkommen svarade han:

– Man brukar tala om hur man vill bli ihågkommen när man är inne i det eviga mörkret. Jag vill ju inte att barnen ska skämmas över att de har haft mig som farsa. Stolthet är inte mycket för mig, men att de ska kunna säga ”Det var en okej kille. Det var en okej kille som stod för nånting och inte försökte ljuga mer än nödvändigt”.


TV: Hyllningen efter Sven Wollters död

När nu en ny säsong av ”Renées brygga” har premiär är Sven Wollter en av gästerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.