Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stina Dabrowski om den dalande karriären

TV-DROTTNING. Stina Dabrowski säger till "Medierna" att tv-kanalerna tappade intresse för henne när hon fyllde 50. Foto: Cornelia Nordström

Stina Dabrowski blev utsedd till århundradets svenska kvinnliga tv-personlighet.

Sedan länge får hon inga tv-jobb - och berättar nu hur hon på tv-karriärens bottenpunkt skänkte bort en intervju för att den skulle sändas.

- Som kvinna får man inte bli så gammal på tv, säger hon till Sveriges Radios "Medierna".

Så säger tv-cheferna om kvinnorollerna

Max Lagerbäck, presschef på MTG TV med kanaler som TV3, säger att TV3 i sina program har flera äldre programledare.

- Inte bara tv-branschen utan hela samhället lider av åldersfixering. Det är mycket möjligt att det drabbar kvinnor hårdare än män. Det är tråkigt att svensk tv inte har plats för en sådan legendar som Stina Dabrowski, säger han.

Dan Panas, presschef på SBS Discovery med kanaler som Kanal 5, säger att företagets program har flera äldre programledare och äldre medverkande i bärande roller.

- Åldern är inte på något sätt avgörande i våra program. Vi har stor spännvidd när det gäller åldrar, säger han.

SVT och TV4 avböjde att kommentera eftersom inga programansvariga var tillgängliga sent i går kväll.

Den legendariska tv-profilen Stina Dabrowski, 63, var vår kanske största tv-stjärna under 1980- och 1990-talen. Hon var programledare i flera kanaler, men mest kända blev hennes nu klassiska intervjuer med denna världens stora: Nelson Mandela, Margaret Thatcher, Muammar Khadaffi, Madonna och många andra.

Men när hon passerade 50-årsstrecket började uppdragen sina. Tv-kanalerna hörde inte av sig längre. Hon passerade "bästföredatum", som hon själv uttrycker det. Och det hängde ihop med att hon plötsligt hade blivit kvinna över 50.

"Ville inte köpa några program"

I en lång intervju i Sveriges Radios medieprogram "Medierna" berättar Stina Dabrowski om hur karriären dalade i slutet på 90-talet. Hon hade alltid frilansat och under ett antal år stred kanalerna om att få henne till sig. Hon hade det mycket bra och kunde välja och vraka bland erbjudandena.

- Sedan plötsligt kommer det en dag när folk inte alls är så intresserade längre. De ville inte köpa några program. Jag gjorde en intervju med Hillary Clinton och trodde att de skulle gå i taket, den enda svenska intervjun, nä, den ville de inte ha, säger Stina Dabrowski som i dag är professor på Dramatiska högskolan och ordförande i Publicistklubben.

Hon berättar för "Medierna" om en exklusiv intervju hon 2002 gjorde med amerikanska storstjärnan Dolly Parton - som ingen tv-kanal ville köpa.

- Jag betalade själv för att genomföra den intervjun, tv betalade inte. Men jag hade ju sagt till Dolly Parton att den skulle sändas i tv, jag liksom skänkte bort den intervjun. Då var min karriär i dalande kan man säga.

Få äldre kvinnor syns i rutan

Stina Dabrowski förklarar att det är svårare för äldre kvinnor än för äldre män att fortsätta sin tv-karriär. Hon var nyligen på tv-mässa och den amerikanske tv-profilen Larry King, snart 80, som fortfarande syns i rutan liksom många äldre män - till skillnad från äldre kvinnor.

- Det är tydligen så att som kvinna får man inte bli så gammal på tv. Finns det kvinnor som vill hålla på så nog fan ska de få hålla på, säger Stina Dabrowski till "Medierna".

Hon berättar att det var svårt - hon kallar det ganska chockartat - att gå från att ha varit mycket efterfrågad till att inte längre vara efterfrågad och att det är smärtsamt att inse detta.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!