Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stim-topp misstänkt – ska mutat kultureliten

Martin Q Larsson, ordförande för Stims huvudman Föreningen svenska tonsättare, misstänks ha mutat kultureliten, skriver DN.

Föreningen bjuder varje år till en påkostad julmiddag med alkohol för hundratals gäster, bland andra Musikverkets generaldirektör, Stina Westerberg.

Middagen, som föreningen Svenska tonsättare kallar för ”påverkansträff”, anordnas en gång om året.

Hundratals gäster inom kulturbranschen bjuds in och tillställningarna brukar kosta runt en halv miljon kronor. År 2013 kostade kalaset 1.260 kronor per kuvert, det berättade Martin Q Larsson i Kaliber i P1 förra året.

Nu misstänks han ha mutat sina gäster och brottsrubriceringen från Riksenheten mot korruption är "Bestickning/givande av muta”, skriver DN.

Chefsåklagare Alf Johansson vill inte gå in på detaljer i ärendet. Men säger att han misstänks för brott från november – preskriptionstiden sträcker sig inte längre.

– Utredningen jag bedriver har kommit så långt att han fått en försvarare för att kunna förhöras. För normalgraden gäller två års fängelse och för grovt brott är det upp till sex år, men julmiddagar blir det inga sex år för, säger Alf Johansson, till DN.

"Finns någon i andra änden"

Den återkommande gästen, musikverks generaldirektör Stina Westerberg, säger till Kaliber att hon ser julmiddagarna som representation. Varken hon eller någon annan är i nuläget misstänkt för mottagande av muta.

– Ofta, när det gäller mutor, finns någon i andra änden, men det måste inte vara så – var och en får bära sitt uppsåt. Huruvida jag misstänker någon vill jag inte kommentera, säger Alf Johansson.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.