Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stig Ossian Ericson blev 88 år gammal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stig Ossian Ericson har avlidit vid 88 års ålder.
Stig Ossian Ericsson, Agneta Sjödin och Gunde Svan inför "Fångarna på fortet" år 1998.
Foto: Ola Torkelsson
För svenskarna är han känd för sin roll som "Fader Fouras" i tävlingsprogrammet från Fort Boyard.
Foto: Foto: Christer Jansson/Tv4
Vid år 2000 tog TV3 över "Fångarna på fortet", men Stig Ossian hängde kvar. Här tillsammans med programledarna Gry Forssell och Henrik Johnsson.
Foto: Gunnar Ask / SCANPIX
Förutom tv så har Stig Ossian också en lång karriär inom teatern. Här spelar han i pjäsen "Mordet på min pappa konungen", som visades i Hagaparken i Stockholm.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Under en minneshögtid för Ingmar Bergman på Dramaten år 2007.
Foto: Krister Larsson / SCANPIX
Foto: Bertil Ericson
1 / 8

Den kände skådespelaren, regissören och manusförfattaren, Stig Ossian Ericsson, har gått ur tiden. Mest känd var han som Fader Fouras på Fångarna på fortet.

Han avled den 30 juli och sörjs av familj och vänner.

– Vi minns honom med värme, han var en stor skådespelare och en viktig person för oss på TV4, säger Åsa Sjöberg, programdirektör för TV4.

Stig Ossian Ericsson blev 88 år gammal. Han föddes den sjunde september 1923 i Härnösand men växte upp i Nyköping. Han arbetade som skådespelare, regissör och manusförfattare.

Mest känd var han för rollen som Fader Fouras i det populära tv-programmet Fångarna på fortet mellan åren 1992-2000. Där han ställde knepiga gåtor till de tävlanden. Han var även känd som Sigurd i långfilmen Göta kanal från 1981.

Unik rollkaraktär

På TV4 minns man Stig Ossian med värme.

– Man måste lyfta fram hans fantastiska rollpresentation som Fader Fouras där han gjord något unikt för det som var ett av de största programmen på den tiden, säger Åsa Sjöberg.

– Han skapade den där rollkaraktären som blev helt unik och som ingen har kunnat göra om. Det finn bara en Fader Fouras, och det var Stig Ossian, det går inte att återskapa honom.

Ingen begravningsakt

I dödsannonsen, som publicerades i dag i Svenska Dagbladet, står det "make, pappa, morfar, bror, svåger, onkel. Älskade, älskade Stig Ossian Ericsson".

Även Stigs sista önskan framförs. Ingen begravningsakt, inga blommor, inga fonder, och avslutas med ett citat av Stig "unna dig något själv". Det framgår dessutom att minnesstunden har ägt rum i stillhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.