Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Steven Seagal får ryskt medborgarskap

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vladimir Putin meddelade på torsdagen att han ger Steven Seagal ryskt medborgarskap.
Foto: Alexei Nikolsky
Actionstjärnan Steven Seagal har fått ryskt medborgarskap.
Foto: Chris Delmas / Visual Press Agency
Den franske filmstjärnan Gérard Depardieu fick ett ryskt medborgarskap av Putin 2013.
Foto: Mikhail Klimentyev

Rysslands president Vladimir Putin ger actionstjärnan Steven Seagal ryskt medborgarskap, enligt ett officiellt uttalande.

Seagal gör nu sällskap med bland annat den franske skådespelaren Gérard Depardieu, även han Putin-hyllande rysk medborgare.

Rysslands president Vladimir Putin meddelar på torsdagsmorgonen att den amerikanske actionstjärnan Steven Seagal, 64, fått ett ryskt medborgarskap.

Steven Seagal är känd från filmer som ”Under belägring” och ”Nico: Above The Law”. Actionstjärnan har rötter i Ryssland, med en farmor från Vladivostok. Steven Seagal har under flera år närt ett intresse för landet och har knutit nära band till den ryske presidenten.

Steven Seagal har inte kommenterat Putins besked. Men han berättade så sent som i september att han kan vara aktuellt för honom att bli rysk medborgare:

– Jag tror att ett ryskt medborgarskap ligger i närtid. Jag skulle väldigt gärna tillbringa några månader om året med mina vänner i Ryssland, sa han till den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Putin-polare av rang

Steven Seagal har blivit en återkommande syn i medier här i Ryssland och han beskriver Putin som en personlig vän. Han har konsekvent berömt Putins politik och kallat den ryske presidenten ”en av världens största ledare” med en ”mycket rimlig” politik i Ukraina.

Det står i skarp kontrast med den arga kritik Ryssland får från väst, vilket här betyder USA och EU. Det för Rysslands stöd till rebellgrupper som krigar mot den ukrainska regeringen, och för den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Den ledde till internationella sanktioner mot Ryssland och skadesköt förhållandet mellan väst och Ryssland som nu är de sämsta de någonsin varit sedan kalla kriget.

Men västs politik har Seagal kallat "idiotisk" och hans uttalanden väcker arg kritik från EU-länder och USA.

Seagal anklagas för att göra propaganda för ryska regeringens räkning, och har väckt upprörda reaktioner genom att till exempel spela med sitt band på Krimhalvön. Han har också inspekterat frukt och grönt med ”Europas siste diktator”, vitryske presidenten Viktor Lukasjenko inför rysk statlig tv.

LÄS MER: Magstark uppvisning av Gérard Depardieu


Källa i Obama-administrationen: ”Du måste skämta”

I april 2015 rapporterade Buzzfeed om Vladimir Putins plan för actionstjärnan. Den ryske presidenten överraskade USA:s president Barack Obama under ett G8-möte på Nordirland med förslaget att Steven Seagal skulle fungera som mellanhand för att förbättra relationerna länderna emellan. Putin ville göra Seagal till honorärkonsul i USA.

En källa i Obama-administrationen som var med vid G8-mötet uppgav då för Buzzfeed att Obama var chockad av beskedet:

– Vår reaktion var: ”Du måste skämta”, sa källan till Buzzfeed.


LÄS MER: Steven Seagal stäms - hade sexslavar i hemmet


Seagal gör en Depardieu

Steven Seagal har tidigare blivit hedersmedborgare i Serbien. Men han är inte den första att få ett ryskt medborgarskap av den ryske presidenten. Den franske filmstjärnan Gérard Depardieu fick ett ryskt medborgarskap av Putin 2013.

Även boxaren Roy Jones Jr har fått ett medborgarskap av den ryske presidenten, något även MMA-stjärnan Jeff Monson söker. Även han blivit ett känt inslag i rysk tv när västkändisar ska visa Putin sin beundran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.