Stephen King hyllar det svenska författarundret. Foto: Albert Ferreira
Stephen King hyllar det svenska författarundret. Foto: Albert Ferreira

Stephen King vågar inte läsa svensk monstersuccé

Publicerad
Uppdaterad
Stephen King har varit skräckens mästare i nästan 40 år.
I en exklusiv intervju med Icon hyllar skräckmästaren svenska författare - men avslöjar att han räds John Ajvide Lindqvists böcker.
- Jag har faktiskt inte vågat läsa "Låt den rätte komma in" än, säger Stephen King.
Stephen King, 64, har sålt 350 miljoner böcker världen över. I den första svenska intervjun på 20 år, gjord av nya magasinet Icon, hyllar han det svenska författarundret.
- Jag läser Henning Mankell. Och Stieg Larsson förstås, säger han och fortsätter.
- Jag fattar absolut att böckerna blivit så framgångsrika, säger han och menar att Stieg Larssons läsare får möjlighet att verkligen lära känna karaktärerna.

Har sett filmerna

John Ajvide Lindqvist, 42, är en annan svensk favorit - men hans succébok "Låt den rätte komma in" har skräckmästaren inte vågat läsa.
- Jag har sett både den svenska och den amerikanska filmen och tyckte de var så bra att jag är rädd att boken inte ska hålla måttet, säger Stephen King.
Veteranen fortsätter att producera böcker i snabb takt. I Sverige är han aktuell med "Under kupolen". Och i USA väntar ännu ett gigantiskt filmprojekt då "Det mörka tornet" ska filmatiseras av Ron Howard. Först blir det en långfilm, sedan en tv-serie för Showtime och sedan ännu en långfilm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag