Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stephen King vågar inte läsa svensk monstersuccé

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stephen King hyllar det svenska författarundret.
Foto: Albert Ferreira

Stephen King har varit skräckens mästare i nästan 40 år. 

I en exklusiv intervju med Icon hyllar skräckmästaren svenska författare - men avslöjar att han räds John Ajvide Lindqvists böcker. 

- Jag har faktiskt inte vågat läsa "Låt den rätte komma in" än, säger Stephen King. 

Stephen King, 64, har sålt 350 miljoner böcker världen över. I den första svenska intervjun på 20 år, gjord av nya magasinet Icon, hyllar han det svenska författarundret.

 - Jag läser Henning Mankell. Och Stieg Larsson förstås, säger han och fortsätter.

 - Jag fattar absolut att böckerna blivit så framgångsrika, säger han och menar att Stieg Larssons läsare får möjlighet att verkligen lära känna karaktärerna.

Har sett filmerna

 John Ajvide Lindqvist, 42, är en annan svensk favorit  - men hans succébok "Låt den rätte komma in" har skräckmästaren inte vågat läsa.

 - Jag har sett både den svenska och den amerikanska filmen och tyckte de var så bra att jag är rädd att boken inte ska hålla måttet, säger Stephen King.

 Veteranen fortsätter att producera böcker i snabb takt. I Sverige är han aktuell med "Under kupolen". Och i USA väntar ännu ett gigantiskt filmprojekt då "Det mörka tornet" ska filmatiseras av Ron Howard. Först blir det en långfilm, sedan en tv-serie för Showtime och sedan ännu en långfilm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.