Stenmarks enkla metod – bakom superkroppen

Ingemar Stenmark fyllde 62 på söndagen – men har fortfarande en imponerande fysik.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Skidlegendaren gör succé i "Mästarnas mästare"
Foto: OLLE SPORRONG

Ingemar Stenmark fyllde 62 på söndagen och är fortfarande i toppform. 

Skidlegendaren gör succé i "Mästarnas mästare" – nu berättar han om den enkla metoden bakom superkroppen.

– Jag motionerar, springer, cyklar, det är i stort sett vad jag gör. Men inte på någon extrem nivå, jag tar det ganska lugnt, säger Ingemar Stenmark.

Ingemar Stenmarks skidlag dominerar i "Mästarnas mästare".

Trots att det är länge sedan han var oslagbar i skidbackarna – Ingemar Stenmark fyllde 62 på söndagen – har Ingemar Stenmark fortfarande en imponerande fysik. 

Själv menar han att han till stor del har sina gener att tacka. Men skidlegendaren, som väger 70 kilo, tränar dagligen.

 – Jag rör på mig i stort sett varje dag, men det är ingen hårdträning. Det kan vara allt från att springa och cykla till att promenera. Men jag måste göra något, endorfiner vet du...  Jag skulle vara en mindre lycklig människa om jag inte tränade, sade Ingemar Stenmark inför "Mästarnas mästare".

Har problem med diskbråck 

Stenmark stretchade och värmde upp inför tävlingarna i programmet. Och han gör speciella ryggövningar eftersom han har haft problem med ett diskbråck. 

I samband med sin medverkan i "Let's dance" 2015 – en tävling som Ingemar Stenmark vann – visade han i ett klipp som då lades upp på TV4:s hemsida visade Stenmark hur han satt och balanserade på en boll utan att nudda golvet, samtidigt som han förde en vikt runt kroppen.

– I min ålder känner man av lite krämpor, jag har haft lite problem med diskbråck för 6-7 år sen, det kommer tillbaka ibland. Men just nu är det bra, sade Ingemar Stenmark under inspelningarna.  

Ingemar Stenmark tränar dagligen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Träningen hjälper även att förebygga skador. 

– Jag är lite stel så jag måste stretcha och se till att ryggen är i ordning. Det är så lätt att göra illa sig i en tävling där man rushar, om man inte är uppvärmd och stretchar, sade Ingemar Stenmark. 

Visade upp kroppen på lyxsemestern

I höstas njöt Ingemar Stenmark på en lyxyacht i Dubai tillsammans med bland andra fotbollsstjärnan Tomas Brolin och artisten Dr. Alban. 

Den trevliga stunden förevigades på en bild som Tomas Brolin laddade upp på Instagram – och där är det tydligt att Ingemar Stenmark fortfarande har sin superkropp. 

https://www.instagram.com/p/BYTWCJChKmz/?taken-by=tomasbrolin11

Men själv håller han inte med om att han ser vältränad ut. Han menar att hans brist på underhudsfett gör att han ser mer vältränad ut än vad han egentligen är. 

– Jag tycker inte att jag gör det. Jag är mest mager, jag har min mammas gener där, har Ingemar Stenmark sagt. 

Stjärnans behov av att träna blev extra tydligt under ett uppehåll för ett decennium sedan. 

– Jag hade ett uppehåll med träningen för ungefär tio år sedan, men då började jag må dåligt mentalt. När man tränar får man mer syre i hjärnan, det går att tänka klarare. Sitter man bara inne utan att hålla på med något, då låser det sig i skallen. 
INGEMAR STENMARKS TRÄNINGSMETOD

– Stretchar: 

För att hålla sig från skador är det viktigt att stretcha mycket, och hålla sig uppvärmd. Stretcha både ben, rygg, och hela kroppen. Under "Mästarnas mästare"-inspelningarna ser Ingemar Stenmark till att få tid till att stretcha.


– Tränar:

Ingemar Stenmark håller i gång, och både cyklar och tränar långdistanslöpning för att kroppen ska vara i form. På så sätt får han både muskler och kondition - utan att träningen blir för mycket. 

– Inte på någon extrem nivå, jag tar det ganska lugnt, säger Ingemar Stenmark.


– Tar hand om skadorna:

Ingemar Stenmark har haft problem med ett diskbråck i ryggen, och flera andra skador efter sin långa idrottskarriär. Därför är han noggrann med att ta hand om sina skador, och har bland annat visat en avancerad ryggövning för att diskbråcket inte ska bli värre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.