Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendaren dolde sitt förflutna – för dottern

Sanningen om Stenmarks klassiska citat: "Det är bara å åk"
Ingemar Stenmark berättar om beslutet att inte blicka bakåt.Foto: SVEN LINDWALL
Ingemar Stenmark när det begav sig på sjuttiotalet.Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Ingemar Stenmark är Sveriges bästa slalomåkare genom tiderna – men det tycker den ödmjuka legendaren inte om att tänka på.

I TV4-programmet ”Renées brygga” berättar Stenmark att hållit sin superkarriär hemlig från yngsta dottern, i den mån han kunnat.

– Hon vet ju, har fått höra i skolan vem jag är, men jag har inte visat henne något. Det är inget som jag tycker är något för henne att veta, säger Ingemar Stenmark i programmet.

Ingemar Stenmark, 63, har genom sin unika skidkarriär blivit en av Sveriges mest älskade och folkliga personer.

Men trots att många fortfarande minns hur landet stod stilla när Stenmark åkte skidor, så tycker legendaren inte om att se tillbaka på det som har varit.

– Jag tänker aldrig tillbaka. Det är ett passerat kapitel. Jag ser det inte som något märkvärdigt. Det var en tid som var då, men i dag lever jag ett annat liv som jag trivs mycket bättre med. Det är mindre press, säger Ingemar Stenmark i ”Renées brygga”.

Den 63-åriga profilen, som också vunnit ”Let's dance”, menar också att han inte var lika bra i backen som folk är i dag – och har svårt att vara stolt över vad han har åstadkommit som skidåkare, då det var så länge sedan.

– Om man jämför mig med dagens åkare så är det ju skrattretande. Allt går framåt, och mitt liv också. Jag lever mitt liv och är nöjd med det i dag. Jag är inte stolt över något som är bakåt, jag ser hellre framåt.

Nya livet efter framgången: ”Friare”

I dag lever skidåkaren ett helt annat liv än han gjorde under karriären, och fokuserar mycket på familjen – hustrun Tarja Stenmark och 12-åriga dottern Iza.

– Det är lite träning, och sen att skjutsa dottern till lite aktiviteter. Lite möten ibland, säger han om sin vardag, som han beskriver som ”fri”.

Samtidigt kan han sakna det strukturerade livet som kommer med att vara elitidrottare.

– Det är ju lättsamt om man vet dagen innan vad man ska göra nästa dag. Nu är det mer improvisering. På ett sätt är det friare nu, men samtidigt är det... jag vet inte, det är roligt att kunna prestera som idrottsman. Det är ju kicken, att både träna och vinna tävlingar, säger han i TV4-programmet.

Skidåkningen var länge en stor del av hans liv, men i dag vill Stenmark hellre fokusera på annat – och tycker inte att dottern Iza behöver bry sig om hans forna bragder. I stället är det folk i skolan som har berättat för henne vad hennes pappa är känd för, erkänner han.

– Hon vet ju, har fått höra i skolan vem jag är, men jag har inte visat henne något. Det är inget som jag tycker är något för henne att veta, säger han.

”Renées brygga” sänds i TV4 på onsdagar klockan 21.

Expressen har sökt Ingemar Stenmark för en kommentar.

Ingemar Stenmark visar oväntade talangen: ”Aldrig gjort det offentligt”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.