Stenhårda pressen på kronprinsessan Victoria

Karin Tegenborg Falkdalen är doktor i idéhistoria och aktuell med boken ”Svenska drottningar”. Tidigare har hon skrivit ”Vasadöttrarna” och ”Vasadrottningen”. Fotograf: Johanna Jeansson.
Foto: Pressbild historiska media
I sin bok ”Svenska drottningar” går Karin Tegenborg Falkdalen igenom drottningrollen under 500 år – från Gustav Vasas första drottning, Katarina av Sachsen-Lauenburg till vår nutida Silvia.
Drottning Silvia framstår som en plikttrogen maka, men också som en kompetent samarbetspartner till kungen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Kronprinsessan Victoria.
Foto: KUNGLIGA HOVSTATERNA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att vara drottning innebär att ständigt vara i blickfånget – kronprinsessan Victoria har förberetts för rollen under hela sitt liv.

Som kvinnlig regent kommer hon att ha en hög press på sig att uppfylla rollen som drottning såväl som statschef.

– Det är en manlig position hon träder in i – kungens roll. Samtidigt förväntas hon förvalta sin mammas och de tidigare drottningarnas arv, säger Karin Tegenborg Falkdalen som har skrivit den nya boken ”Svenska drottningar”.

Drottningarnas historia är hetare än någonsin. I höst kommer serien ”Drottningarna” på TV4, där medverkar idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, 55, som är författare bakom den nya boken ”Svenska drottningar”. I boken skildrar hon drottningens roll och villkor – från Vasatiden till i dag.

– Drottningarna har alltid varit iakttagna och stått i centrum för uppmärksamheten, de har varit föremål för allas blickar. De förväntas vara exemplariska fruar, moderliga, milda och plikttrogna – det är essensen i drottningrollen. 

Hur mycket lever de kraven kvar i dag?

– Förvånansvärt mycket. Varje drottning har givetvis varit en representant för sin tid, men man kan till exempel titta på moderskapet. Att över huvudtaget bli mor är väldigt viktigt för en drottning. När Silvia presenterades för svenska folket 1976 kom den frågan upp direkt, att trygga tronföljden har varit centralt.

– Likaså var man alldeles bedårad av Silvias karisma och skönhet, det skrevs spaltmeter om det. Så har det varit genom tiderna också, en representativ drottning vann folkets hjärtan. Hon har skapat ett känslomässigt band som mjukat upp den ganska patriarkala strukturen kring monarkin. 

Karin Tegenborg Falkdalen berättar att det historiskt alltid har funnits åsikter om hur drottningarna uppfört sig eller sett ut.

 – Det kan man se i dag också, hur drottningarnas och prinsessornas tjusande uppenbarelser kommenteras och betygsätts – ”vem var balens drottning?”.

Intresset för våra drottningar och prinsessor har alltid varit stort.
Foto: Sara Friberg / Kungl. Hovstaterna

Victoria axlar både kungens och drottningens arv

Vad är det som väntar kronprinsessan Victoria den dag hon ärver tronen?

– Det är en manlig position hon träder in i – kungens roll. Hon ska vara statschef och ha en gemål vid sin sida. Samtidigt förväntas hon förvalta sin mammas och de tidigare drottningarnas arv – hennes framtoning ska vara plikttrogen, lojal och omtänksam. 

– Man förväntar sig också att kungaparet ska bekräfta rådande ideal. Vi ser hur Victoria och Daniel nu framställer sig som ett modernt och jämställt par. De lever hälsosamt och är närvarande och delaktiga föräldrar i sina barns liv, det är en norm i dag. 

Ökad press på Victoria

Innebär det en ökad press på Victoria, att motsvara förväntningarna på alla dessa områden?

– Ja, jag kan tycka det. Det är en så lång tradition av manliga regenter före henne. Det blir väldigt spännande att se hur en kvinna på tronen kan sätta sin prägel. Hon ska inneha både kungens och drottningens roll, i och med arvet hon axlar.

Kronprinsessan Victoria och hennes familj.
Foto: Anna-Lena Ahlstrom, Kungl. Hovstaterna / Images must not be sold on to or distributed to t

Hur kommer kronprinsessan klara rollen som drottning?

– Ett argument för den ärftliga monarkin brukar vara att man kan förbereda tronföljaren från att han eller hon är liten. Det tycker jag att kronprinsessans föräldrar har gjort. Hon har skolats in i rollen. Det är spännande att se hur Victoria redan nu har börjat vara ute med Estelle och sakta anpassar henne. 

– Jag tror att Victoria kommer att hantera det bra, för att hon bokstavligen har skolats in i rollen. Rollen kräver att kunna hantera ett liv i mer eller mindre konstant bevakning.

 ”Svenska drottningar” av Karin Tegenborg Falkdalen ges ut av förlaget Historiska Media. Tv-programmet ”Drottningarna” har premiär 17 september i TV4.

Kronprinsessan avslöjar sammanträffandet i ”Antikrundan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.