Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stellan Skarsgårds hårda känga mot MP och S

Stellan Skarsgård om vinsten: ”Måste prata med min psykolog om det här”.
Foto: TV4
Anders Pihlblad intervjuar Stellan Skarsgård i ”Nyhetsmorgon” i TV4.
Foto: TV4
Stellan Skarsgård.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Stellan Skarsgård riktar hård kritik mot Miljöpartiet och Socialdemokraterna. 

I ”Nyhetsmorgon” säger han att de tillsammans med Alliansen kör Stockholm ”rätt ner i strömmen”. 

– Vi importerar alltså ett system från USA, ett tänkande från USA, och importerar deras syn på undervisning och sjukvård, säger han i programmet. 

Att skådespelaren Stellan Skarsgård är politiskt intresserad är inget nytt. 2010 stod han i Kungsträdgården inför valet och uppmanade folk att rösta rödgrönt. Men skådespelaren är i dag kritisk till det politiska klimatet i Sverige och riktar en extra hård känga till Miljöpartiet. 

– Det var inte tillräckligt som många lyssnade då, det kan man lugnt säga. I dag kan man ifrågasätta om man ska rösta på Miljöpartiet. I Stockholm till exempel sitter de tillsammans med alliansen och ska privatisera sjukvård och driver hela staden rätt ner i strömmen, säger han i en intervju i ”Nyhetsmorgon”. 

Stellan Skarsgård säger att hans tal från 2010 handlade om vilken ”befängd idé” det är att tro på marknaden och att den endast är intresserad av så hög avkastning på sitt kapital som möjligt. 

– Och den bryr sig inte om miljön. Eller kanske bryr den sig om miljön om den kan tjäna mer pengar. Man kan inte lämna över nånting till marknaden som är viktigt för samhället. Vi importerar alltså ett system från USA, ett tänkande från USA, och importerar deras syn på undervisning och sjukvård. Det håller på att leda till en katastrof.

”Socialdemokraterna har svikit på det sättet”

Även Socialdemokraterna får sig en rejäl känga av Stellan Skarsgård, som anser att de också köpt marknadsekonomins ideologi. 

– Det gjorde de redan under Göran Perssons tid och övergav idén om att staten ska ha en drivande kraft och ansvar för de viktigaste delarna av samhället. När de övergav det så blev de nyliberaler med hjärta och det räcker inte. Den här nyliberalismen har skapat enorma inkomstgap i världen och kommer fortsätta att göra detta. Så Socialdemokraterna har svikit på det sättet.

Skådespelaren säger att partierna behöver hitta ett nytt sätt att tänka på. 

– Det här med ekonomi är fiktion. Pengar är en fiktion som vi kommer överens om. Man ska inte tro att det är naturlagar, utan vi kan bygga ett system som främjar alla i stället för de få.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.