Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Steffo Törnquists pensionsplan – med miljonerna på TV4: ”Vettigt”

Steffo Törnquist är en av programledarna som har lett Nyhetsmorgon.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: /IBL / /IBL

Med 19 år på TV4:s ”Nyhetsmorgon” har programledaren Steffo Törnquist börjat fundera på vad han vill göra när han går i pension.

Den 63-åriga journalisten planerar inte att slå sig till ro och ta det lugnt när han blir pensionär – i stället vill han ge vidare till samhället, och starta en språkakademi.

– Jag har ju skramlat ihop en peng och då tänker jag göra något vettigt av den pengen, säger Steffo Törnquist i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Han var med och startade upp TV4, och sedan 19 år tillbaka är han programledare i TV4:s morgonprogram ”Nyhetsmorgon”. 

Att arbeta med andra ”nyhetsknarkare” har gjort att Steffo Törnquist, 63, inte vill pensionera sig riktigt än, utan hellre jobbar kvar i ”Nyhetsmorgon”.

– Vi har ett vitalt och klokt och bra samtal här på TV4 och Nyhetsmorgon, som delvis är skälet till att jag stannar kvar. I 19 år har jag varit programledare på Nyhetsmorgon. Ett av skälen att jag inte har slutat här är att samtalet ständigt är pågående, säger Steffo Törnquist i ”Nemo möter en vän”.

Steffo Törnquist: Behöver inte jobba mer om jag inte vill

Men Törnquist har ändå börjat planera för sin tid som pensionär – men han drömmer inte om att leva semesterliv i Spanien, som många andra. Steffo Törnquist vill i stället lägga sina sparade pengar på att hjälpa andra med deras bruk av svenska språket.

– När jag pensionerar mig, jag har ju skramlat ihop en peng och då tänker jag göra något vettigt av den pengen. Jag har en idé om just språket. Att jag skriver väl och pratar hyggligt har betytt allt i mitt yrkesliv, och även privat också. Det är viktigt för mig att ha kontroll på språket, berättar Törnquist i podcasten ”Nemo möter en vän”.

TV4-programledaren har tidigare konstaterat att han jobbat ihop tillräckligt mycket pengar för att inte behöva jobba mer om han inte skulle vilja. I 2018 års bokslut för Törnquists bolag ”Steffo Törnquist Insult AB”, framgår att han gjorde ett resultat på nära 2,9 miljoner kronor. Han har också eget kapital på över 31 miljoner kronor i bolaget.

Planen efter pensionen

När han pensionerar sig så vill profilen alltså lägga delar av sin förmögenhet på att starta en språkakademi av något slag, där han tar hjälp av vänner från samma skrå.

– Jag kommer att på något sätt starta någon sorts språkakademi, där jag hoppas få med massor av murvlar, författare och bra språk-kompisar på det. Oavsett nivå, om man är nyanländ och inte kan svenska, eller om det är ditt modersmål och du ska skriva en uppsats eller hålla föredrag – så hoppas jag att de ska komma till mitt center och få hjälp. Det är min plan efter pensioneringen, säger Steffo Törnquist i podcast.

Expressen har sökt Steffo Törnquist för en kommentar.