Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelarens ilska: "Man blir ganska äcklad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Sauk sa ifrån på en arbetsplats - och sa upp sig.
Foto: OLLE SPORRONG
Gustav Hammarsten.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Thomas Hanzon.
Foto: /IBL / /IBL
Thomas Hanzon, Gustaf Hammarsten och Stefan Sauk i Nyhetsmorgon.

Efter "Tystnad tagning"-uppropet, där 456 kända kvinnliga skådespelare berättar om sexuella övergrepp de utsatts för inom teater- och filmvärlden, kräver människor nu förändring.

I TV4:s "Nyhetsmorgon" menar skådespelaren Stefan Sauk att det är viktigt att sätta ner foten - och att han själv lämnat projekt efter trakasserier mot andra.

– Det är inte okej för mig, jag gick raka vägen upp till teaterledningen, säger Stefan Sauk.

Även Thomas Hanzon uttryckte sin ilska:

– Man blir upprörd så klart, och ganska äcklad av alla bilder man får reda på, säger han.

Som effekt av "Me too"-kampanjen har nu svenska kvinnliga skådespelare gått ihop och berättar om sexuella övergrepp de utsatts för, i ett upprop i Svenska Dagbladet.

I TV4:s "Nyhetsmorgon" intervjuas manliga skådespelarna Thomas Hanzon, Gustaf Hammarsten och Stefan Sauk, som kräver att saker och ting ska ändras i branschen.

– Man blir upprörd så klart, och ganska äcklad av alla bilder man får reda på som man inte känner till, säger Thomas Hanzon i "Nyhetsmorgon".

Thomas Hanzon: "Slutat med att jag själv får gå"

Skådespelarna menar att ett stort problem är fega chefer, som hellre tar stjärnans parti när den anklagas för övergrepp. Thomas Hanzon berättar att han själv har sagt i från när en kvinnlig kollega blev verbalt kränkt av en manlig skådespelare under en produktion - något som slutade med att Hanzon själv blev av med jobbet.

– Först har jag sagt att det inte är okej att säga sådana saker, och jag har gått till teaterledningen. Och så har det slutat med att jag själv får gå från produktionen, säger Thomas Hanzon.


LÄS MER: Marie Göranzon tvingas skydda unga skådisar


Stefan Sauk sa upp sig efter sexuella trakasserier


LÄS MER: Skådespelarmännen: "Det måste få ett stopp"


Stefan Sauk har liknande erfarenheter, och sa ifrån när en ung manlig kollega trakasserades av den äldre manliga regissören på ett projekt.

– 95% av oss har en kompass. Du sa till, jag sa till. Jag klev av ett arbete efter att en ung nyexaminerad manlig skådespelare kommer till mig och säger att den manliga regissören håller på med jävligt intrikata sexuella närmanden, säger Stefan Sauk i "Nyhetsmorgon".

Sauk berättar att han gick upp till teaterledningen efter att skådespelaren bett honom att inte ta det med regissören direkt, men att ledningens ovilja att göra något gjorde att han sa upp sig.

– Det är inte okej för mig, säger Stefan Sauk.

Gustaf Hammarsten: "Är att begå brott"

Gustaf Hammarsten påpekar att det är kriminellt och ett arbetsmiljöbrott att låta trakasserier och övergrepp fortgå på en arbetsplats, när man har makt att förhindra det.

– Det är ju också att begå ett brott, att inte göra något åt det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.