Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsvetaren: ”Det är klart att det sätter press på Sverige”

Donald Trumps involvering i ASAP Rockys fall sätter press på Stefan Löfven, säger Jenny Madestam. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsvetaren Jenny Madestam Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Statsminister Stefan Löfven Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Donald Trumps involvering i ASAP Rocky-fallet sätter press på Sveriges regering och Stefan Löfven.

Det säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Den amerikanske presidenten är väldigt kraftfull i sitt agerande när han också går ut på Twitter på det här viset, säger hon.

USA:s president Donald Trump gick under fredagen ut med att han kommer att agera för att hjälpa den amerikanska rapparen ASAP Rocky.

ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, är häktad på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i Stockholm den 30 juni.

Under lördagen har Donald Trump haft ett telefonsamtal med statsminister Stefan Löfven om ASAP Rocky.

Hela situationen sätter hård press på den svenska regeringen, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Donald och Melania Trump om häktade stjärnan: ”Jobbar med UD”.

Skulle Donald Trump kunna påverka att ASAP Rocky sitter häktad i Sverige?

– Nej, inte om man ska se till den svenska konstitutionen, alltså grundlagen, förklarar Jenny Madestam.

– I USA så han man ett system där ministerstyre är tillåtet, det vill säga de enskilda ministrarna och presidenten kan gå in och påverka de beslut som man gör inom myndigheter och även inom domstolsväsendet. Det får man inte göra i Sverige.

– Svenska politiska ledare ska hålla en armlängds avstånd och får inte gå in och påverka myndigheter som det handlar om, och därmed rättsystemet.

”Det är bekymmersamt”

Skulle Stefan Löfven kunna gå ut och svara Donald Trump och förklara hur det svenska rättssystemet ser ut, till exempel?

– Jag har förstått det som att Stefan Löfven tillsammans med UD ska informera om hur det här som fungerar och att det är helt enkelt är rättsprocessen som måste förlöpa självständigt från den politiska nivån, och att vi helt enkelt har en konstitution som förbjuder makthavarna att gå sin och påverka. 

– Men det är bekymmersamt eftersom den amerikanske presidenten är väldigt kraftfull i sitt agerande när han också går ut på Twitter på det här viset som han brukar göra och skapar en opinion som han nu också har lyckats med, och det är klart att det sätter press på Sverige. 

– Min bedömning är ändå att man kommer hålla fast vid den svenska konstitutionen.

Madestam: Sitter inte med armarna i kors

Är det vanligt att man har som strategi att möta påtryckningar som dessa med tystnad?

– Den tysta diplomatin är ju också känd för sig. Det kan man ju naturligtvis också göra. Men jag tror att samtidigt som man säger det så pågår det säkerligen diskussioner på nästa nivå, mellan tjänstemän och att man på något sätt framför detta till presidenten.

– Så även om det inte sker några offentliga uttalanden om det här samtalet mellan Stefan Löfven och Donald Trump, så är det inte så att utrikesdepartementet sitter med armarna i kors.

Vad kan konsekvenserna för regeringen bli om man sätter sig ner och diskuterar detta?

– Om regeringen skulle agera i det här fallet då blir konsekvenserna en diskussion om ministerstyre och det vill man inte ha för den svenska inrikespolitiska diskussionen och för regeringens ställning. 

– Då kan det ju väckas krav på misstroendevotum och hamna i KU (konstitutionsutskottet reds. anm) och kanske till och med att man kan bli fälld som regering. 

– Det är ju en aspekt, och det andra är då att man kan agera genom att försöka behålla anseende internationellt genom att föra fram hur den svenska konstitutionen ser ut och att på så vid också vidmakthålla goda relationer med USA, för det är ju naturligtvis också viktigt för Sverige.

– Det finns inget intresse för Sverige att skapa onödiga konflikter med USA.