Statisternas ilska – låga lönen från Felix Herngrens succébolag

Felix Herngren.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statisterna som reagerat på arvodet medverkade under inspelningen till filmen Jönssonligan.
Foto: Eric Josjö / SF studios

Felix Herngrens produktionsbolag FLX omsatte 265 miljoner kronor i fjol. 

Men om man är statist i någon av produktionsbolagets filmer under nattetid får man ingen jättesumma – snarare några hundra kronor. 

Detta får nu flera statister att ryta ifrån, där bland Tommie Hansson, ordförande för Statistföreningen. 

– Om jag kommer ihåg rätt så räknade jag ut att det blir 17 kronor i timmen eller någonting, säger han. 

Produktionsbolaget FLX startades upp 2007 av skådespelaren och regissören Felix Herngren. Sedan dess har produktionsbolaget gjort succé med mängder av tv-serier som ”Störst av allt”, ”Bonusfamiljen” och ”Solsidan”.

I dag består produktionsbolaget av flertalet olika aktiebolag och i fjol omsatte företaget 265 miljoner kronor. Förra sommaren köpte SF Studios upp majoriteten av aktierna i produktionsbolaget och häromveckan avslöjade Breakit vad köpsumman hamnade på. Bonnierägda SF Studios köpte totalt 68,9 procent av aktierna för 144 miljoner kronor. Det gör att FLX värderats till 209 miljoner kronor i affären, skriver sajten. 

Men trots all framgång ger produktionsbolagen inte ut någon vidare jättesumma till statister som medverkar i deras filmer. Statistföreningen menar på att ett par hundrakronor är standardarvode hos alla stora svenska produktionsbolag, men nu är det ett specifikt fall som får dem att ryta ifrån. Det är under inspelningen till filmen ”Jönssonligan” som statisterna fått 300 kronor för att arbeta från klockan 18.00 till 03.00. Statistföreningens ordförande Tommie Hansson berättar att arvodet borde höjas under nattetid samt att de borde stå för kläderna, vilket statisterna fick ta med själva under denna inspelning. 

– Jag brukar säga att om man ska ha lite ombyten då ska man ha betalt lika mycket som det kostar om man lämnar in dem på kemtvätt. I det här fallet var det så att alla tjejerna skulle komma dit sminkade och iordninggjorda. De skulle vara fullt färdiga för att filma och ha två till tre uppsättningar kläder. 

”Det finns ju pengar”

Han berättar vidare att det enligt honom låga arvodet inte bara gäller hos FLX utan hos flera produktionsbolag. 

– Det finns ju pengar i produktionen men då säger de att det inte finns några pengar och vi måste hålla nere kostnaderna.

När det är just nattetid, brukar det vara någon skillnad då?

– Ja det brukar det vara. Det brukar vara upp mot en tusenlapp för en natt.

Att statisterna till ”Jönssonligan” fått 300 kronor för nattpasset tycker han är katastrof.

– Om jag kommer ihåg rätt så räknade jag ut att det blir 17 kronor i timmen eller någonting, säger han och fortsätter:  

– Om du får 300 kronor och sen ska du betala skatt på det och sen är det resa tur och retur, om man inte har köpt något SL-kort eller någonting innan. Sen får ju vi statister betala för att söka jobb. Det finns ju olika sajter där man får betala från 300-400 kronor i månaden. Billigaste är under en hundring. Och det är ju vår chans att söka jobb. Att betala för att söka jobb, enligt lagen så är ju det förbjudet. 

Produktionsbolagets svar: ”Frivillighet” 

Pontus Edgren, vd FLX, skriver i ett meddelande att han inte har någon detaljerad koll på arvodet för statisterna i just ”Jönssonligan”. 

”Men ersättningen kan stämma, betalning till statister så kallad ”crowd” eller ”bakgrund” brukar ligga mellan 300-450 kronor plus mat och fika för ett tillfälle. Det gäller alla produktionsbolag. Det ska vara lite mer om man behöver prova kläder, eller utföra något specifikt som ett framträdande”, skriver han. 

Edgren fortsätter med att förklara att intresset är mycket stort för att vara statist. 

”Det kan bli långa dagar och vara mer väntan än arbete. Att vara statist bygger mycket på frivillighet och intresse.  De som tackar ja till att vara med informeras så klart om alla förutsättningar innan, och för det mesta får de som väljer att vara med några spännande och roliga, men långsamma timmar”.

Herngrens reklam stoppades av TV4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.