Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Startordningen för Eurovision klar

Här är Christer Björkmans besked om "Eurovision Song Contest".Foto: Sven Lindwall
Frans direkt till final i Eurovison Song Contest.Foto: Olle Sporrong

Här är Christer Björkmans besked om "Eurovision Song Contest".

Nu är startordningen för semifinalerna i tävlingen helt klar.

– Jag är jättenöjd med slutresultatet och det ska bli väldigt roligt att visa upp i maj, säger Christer Björkman i ett pressmeddelande.

Här är startordningen

Semifinal 1

1. Finland

2. Grekland

3. Moldavien

4. Ungern

5. Kroatien

6. Nederländerna

7. Armenien

8. San Marino

9. Ryssland

10. Tjeckien

11. Cypern

12. Österrike

13. Estland

14. Azerbajdzjan

15. Montenegro

16. Island

17. Bosnien och Hercegovina

18. Malta

Semifinal 2

1. Lettland

2. Polen

3. Schweiz

4. Israel

5. Vitryssland

6. Serbien

7. Irland

8. Makedonien

9. Litauen

10. Australien

11. Slovenien

12. Rumänien

13. Bulgarien

14. Danmark

15. Ukraina

16. Norge

17. Georgien

18. Albanien

19. Belgien

Det börjar dra ihop sig mot Eurovison Song Contest i Stockholm. Nu har Christer Björkman och SVT dessutom satt startordningen för de två semifinalerna och resultatet avslöjas i ett pressmeddelande.

Tidigare brukade startordningen lottas fram, men sedan 2013 när tävlingen arrangerades i Malmö har värdlandets tävlingsproducenter fått välja ordningen. Enligt Christer Björkman har han tagit hänsyn till bidragens tempo, uttryck och genrer när han placerat de i semifinalerna och försökt få till en bra dramaturgi.

Mitt mål är att ge varje låt maximalt utrymme så att de omges av bidrag som gör att de sticker ut och får glänsa i tre minuter. Detta gör också att betydelsen av placeringen i startordningen reduceras. Var du än ligger i startfältet så har du en chans att märkas, säger Christer Björkman, tävlingsproducent, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Därför arrangeras Eurovision i Globen

Christer Björkman om beslutet

Anledningen till att tävlingsproducenterna numera sätter ordningen är för att göra tv-programmen så intressanta som möjligt för tittarna. När startordningen lottades kunde till exempel flera ballader hamna i rad.

– Ambitionen är att startfälten och därmed tv-programmen blir så intressanta att tittarna omöjligen tröttnar. Det var också grunden till regeländringen för tre år sedan då det kunde vara många likadana låtar efter varandra på grund av att startordningen då lottades, säger Christer Björkman.

 

LÄS MER: Nya beskedet om biljetterna till Eurovision

Frans direkt till final i Eurovison Song Contest

I semifinalerna tävlar alla länder utom de så kallade "Big Five" (Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien) samt värdlandet Sverige som är direktkvalificerade till den stora finalen. Frans slipper alltså kvala med sin låt "If I were sorry", eftersom Måns Zelmerlöw kammade hem segern förra året. Semifinalerna består av två startfält med 18-19 låtar i varje.

– Jag är jättenöjd med slutresultatet och det ska bli väldigt roligt att visa upp i maj, säger Christer Björkman.

Eurovision Song Contest 2016 går av stapeln i Globen tisdag 10 maj (semifinal 1), torsdag 12 maj (semifinal 2) och lördag 14 maj (final).

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.