Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Starkare Laleh – som förfinat sitt hantverk

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Laleh förfinar sitt hantverk och kommer tillbaka starkare.

Nya albumet ”Vänta!” är avväpnande rak hitpop med ett unikt tilltal.

I grunden är influenserna sannolikt ungefär de samma som de var på debuten 2005.

Men 2019 är det egentligen inte relevant att komma dragandes med Cornelis, Abba och Ted Gärdestad – eller ens The Police.

Laleh är Laleh. Hon hittade tidigt en egen röst, i dag har hon ett eget musikspråk.

Hon tillhör den skara artister som det är omöjligt att ta miste på. Som omedelbart känns igen, utan att för den skull upprepa sig själv.

Det är inte någon lätt sak att göra enkel och rak popmusik och samtidigt renodla sitt eget uttryck. Ta en titt på Spotifys topplista, eller ännu hellre den spellista som går under namnet New Music Friday Sweden. Tack gode Gud för artister (undantag) som Billie Eilish, men vissa veckor är likriktningen där ute mer skrämmande än Stephen Kings svettigaste mardrömmar.

Åren i Los Angeles, där Laleh blivit en del av den svenska musikexporten och skrivit låtar till artister som Ellie Goulding och Demi Lovato, har inte strömlinjeformat hennes musik.

På nya albumet blandar hon återigen svenska och engelska – fördelningen är precis som på föregångaren ”Kristaller” 50/50 – utan att det blir förvirrande eller att fokus försvinner. Som lyssnare är det knappt man noterar att Laleh byter språk halvvägs in i skivan. Även det är en inriktning och talang som gör henne unik i svenskt musikliv.

På ”Vänta!” flyttar Laleh egentligen inte fram positionerna. Hon förfinar i stället sitt hantverk. Hon är mjuk och rebellisk, melodisk och avig. Jämfört med senaste albumet känns hon mer direkt, och musiken känns starkare.

Låtarna är lätta att snabbt ta till sig utan att för den skull kännas insmickrande eller anpassade för hitlistornas algoritmer.

Jag vet inte varför den envisheten känns så avväpnande, men ”Vänta!” låter hur som helst påfallande uppriktig.

Albumet avslutas med att musiken ebbar ut och ersätts av fågelkvitter. Den effekten skulle kunna låta tillgjord, som en banal kliché. Men det låter bara vackert.

ALBUM

Laleh

”Vänta!”

Vem: Laleh Pourkarim, 36, föddes i Iran och kom till Sverige i 8–årsåldern. Bor i dag i Los Angeles.

Vad: Producenten/artisten/låtskrivaren har gett ut sex album tidigare. Turnerar i Sverige i sommar.

Bästa spår: ”Sand överallt”, ”Vänta”, ”It was all for the kids”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.