Starka reaktioner mot Åhléns-kampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Reklambild från Åhléns
Fatou Bakotou Touray, 44, från Farsta, är en av de som är positivt inställt till reklambilden.
Foto: Privat
Reklambild från Åhléns

Åhléns använder sig av en modell som bär slöja, så kallad hijab – något som får vissa kunder att rasa. "Normalisering av kvinnoförtryck", skriver flera i sociala medier. Men Åhléns tar kritiken med ro:

– Vår kampanj tar inte ställning för eller emot slöja. Men vi vet att många kvinnor i Sverige i dag bär slöja och vi presenterar ett alternativ för dem, säger Weronica Nilsson, som är PR- och informationschef.

Förra veckan lanserade varuhuset Åhléns sin höstkollektion och för första gången någonsin har de en modell iklädd hijab – ett plagg som täcker en kvinnas hår och axlar.

– I Sverige i dag bor människor av en mängd bakgrunder, religioner och kulturer – och därför har vi anpassat vår kampanj efter hur samhället faktiskt ser ut. Vi har många modeller i kampanjen med olika kulturell och etnisk bakgrund, säger Weronica Nilsson, PR- och informationschef på Åhléns.

LÄS MER: Hon är H&M:s första modell i hijab.

Fått negativa kommentarer

Sedan bilderna lades upp på Åhléns Facebooksida har de överrösts med negativa kommentarer från kunder som menar att Åhléns bidrar till "normalisering av kvinnoförtryck och islamisering".

– Vi tar avstånd från alla former av tvång och förtryck. I vår kampanj tar vi inte ställning för eller emot slöja, och vi uppmanar ingen att börja bära slöja. Men vi vet att många kvinnor i Sverige i dag bär slöja och vi presenterar ett alternativ för dem, säger Weronica Nilsson.

"Viktigt att lyfta mångfalden"

Fatou Bakotou Touray, 44, från Farsta, är en av de som är positivt inställt till reklambilden.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi representerar Sverige som det faktiskt ser ut. Det är vanligt med kvinnor som bär slöja och även modeller som har mörkare hudton. Med tanke på att afrofobi och islamofobi genomsyrar Sverige i dag så är det extra viktigt att lyfta fram mångfalden, säger Fatou.

Hon håller inte med om att man på det här sättet normaliserar kvinnoförtryck – tvärtom:

– Det är lika illa att hindra kvinnor från att bära hijab som att tvinga dem. Kvinnor måste få rätten att få bära vad de än vill utan att bli kritiserade eller sexualiserade.

"Inkluderade och sedda"

Men Åhléns har också fått många positiva reaktioner från kvinnor som skriver att det äntligen känner sig inkluderade och sedda.

Kommer ni att använda er av kvinnor i hijab – eller andra så kallade religiösa plagg och symboler – i framtida reklam?

– Vi har inte planerat våra kommande kampanjer ännu, men vi kommer alltid att jobba med att skapa inkluderande kommunikation på olika sätt, säger Weronica Nilsson, PR- och informationschef på Åhléns.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.